Salam semua.. menu akak hari ni simple je..ikan cencaru a.k.a ikan jaket masak sambal ..sebelum ni kalau masak ikan cencaru buang semua kulit yg keras tu..tapi kali ni try masak x buang kulit.
SAMBAL CENCARU & KACANG PANJANG
Resepi: SAJI ~Mac 2002
Sumber: Sofea@after6am
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru
1 labu bwg besar
5 tangkai kacang panjang~ kerat 3cm/ akak guna kcg buncis
garam & gula
1/2 cawan air asam jawa
minyak utk menumis
blend:
10 tangkai cili kering
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 btg serai
cara:
1) Ikan cencaru dipotong dan dibersihkan tanpa buang kulit. Gaul dgn garam kunyit ~ goreng hingga masak ~angkat.
2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
3) Masukkan air asam, garam & gula secukup rasa.
4) Bila mendidih masukkan ikan, kacau rata dan akhir sekali masukkan kacang panjang dan bwg besar yg dihiris bulat~ kalau suka berkuah boleh tambah sedikit air panas.
No comments:
Post a Comment