KARI ASAM NYONYA MELAKA
Resepi : Chef Mat Gebu
sumber: sofea@after6am
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor "Japanese Mackeral", kerat sederhana besar, cuci bersih dan toskan (akak guna ikan tenggiri)
10 batang kacang bendi muda (yang kontot2)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
1/2 cawan jus asam jawa
1 1/2 camca besar rempah kari, bancuh dengan sedikit air
3/4 cawan cili kisar
2 batang serai, dititik
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan
BAHAN TUMBUK HALUS:-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 cm lengkuas
1 cm halia
3 biji buah keras
1/2 biji lada hitam biji (akak letak 1/2 sk)
1 cm belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai, bahan tumbuk halus dan tumis hingga harum, tambah cili kisar, masak hingga cili garing, masuk rempah kari dan biar hingga terbit minyak. Guna api sederhana.
- Tuang air secukupnya, bila mendidih, masukkan ikan, bunga kantan dan jus asam jawa. Biar mendidih, Masuk daun kesom dan bendi. Bila bendi lembut, tambah tomato. Biar masak sekejap.
- Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula, sapa2 nak guna serbuk perasa pun boleh. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman...
sedapnya kari asam nyonya...mas pun suka...
ReplyDeleteadehh kak..baru lepas makan dah lapo balik nih..nak ratah ikan jer..heee
ReplyDeleteye la Mas..ank2 akak pun kata sedap, sekali2 tu kena gak tukar2 resepi..masak yg sama nanti jemu lak..;)
ReplyDeletehasue...haiiip..jgn ratah ikan akak tu...simpan mkn mlm skit..;)
Adesss...lapor la kak....tengok masakan akak ni dah buat saya telan air liuq...huwaa....
ReplyDeleteakak...meh la sini sikit ^_^