GULAI NANGKA DENGAN TULANG (Tumis Darat style)
Resepi: Sofea@after6am
Bahan-bahan:
Rm 2.00 nangka muda
1 kilo tulang
1 1/2 peket rempah kari daging
santan secukupnya
garam
bahan tumis darat:
4 ulas bwg merah - mayang
4 ulas bwg putih - mayang
1 in halia - hiris nipis
2 tangkai daun kari
Cara:
1. Bersihkan tulang, masukkan dlm periuk + air + rempah dan rebus hingga daging yg ada kat
tulang tu empuk..(akak guna pressure cooker- cepat dimasak, cepat dimakan! )
2. Masukkan nangka. Tambah kan air dan rebus hingga nangka lembut.
3. Tuangkan santan dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih dan angkat.
4. Tumis bawang, halia dan daun kari hingga garing & tuangkan ke dlm gulai tadi.
ratah pun best niiii.........!
kerabu mangga
Orang Penang, memang pandai masak gulai nangka tulang ni. Selalunya meriah kalau buat masa kenduri kahwin. Memang sedap ni Sofea. Nampaknya kena cari nangka mudala minggu ni.
ReplyDeleteyes k.paty..resepi yg mudah, x byk guna bahan tapi hasilnya mmg sedap..! kena pulak dgn sambal belacan, ulam2 dan ikan masin mmg sape lalu pun buat2 x nampak...hehe
ReplyDelete