HOME MADE SARDINE
RESEPI: Chef Mat Gebu@DTS
sumber: Sofea@after6am
Bahan-bahan:-
700 g ikan tuna (akak guna 12 ekor ikan selayang)
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
- Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
- Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
- Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
- Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
Baru lepas masak, panas2 lagi nii.....kalau rajin boleh buat masak cili @ masak kicap...kalau x nak boleh makan gitu saja..akak nak cicah dgn roti la...jemput makan! ;)
mmg best kak, lg2 yg ada piuk tu... huhuhu... teringin nk beli piuk tu, apa leh wat, asyik kalah main mahjong jek!... ekekekeke
ReplyDeleteana..beli la satu...x rugi..nak masak sup daging ke, ayam kampung ke..sekejap je lembut..! ;)
ReplyDeleteWaaaa...nak oder lah 3 tupperware...hehe :-)
ReplyDelete