BINGKA UBI KAYU
SUMBER: Sofea@after6am
Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9"x 9"x 3" )
- 2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
- 2 1/2 cawan gula pasir
- 4 1/2 cawan santan pekat
- 1 sudu teh garam
- sagu dari ubi kayu
Cara-cara
- ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
- kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
- setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
- air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
- setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
- kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
- tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
- bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.
- utk mendapatkan potongan kuih yg cantik, biarkan betul2 sejuk dahulu baru dipotong.
sedappnya bingka ubi kayu..mas suka.....terliur ni tengok bingka akak..
ReplyDeleteaikkk dlm tak sihat, keluar bingka ubi kayu ya.. kalau sihat tu.. apa la yg keluar hehe.. jgn lupa makan ubat ya :)
ReplyDeleteterliurnya nengok bingka ubi kayu atau lepat ubi kayu nih..huhuu...dah lama x makan..tu yg teringin bebeno tu..heee..
ReplyDeletelor,akak x sihat ke?semoga cepat sembuh yer kak.. ;)
Salam Sofea. Dah sihat ke? Walaaa... cantik menawan ler bingka ni. Along tgh tingin betul nak mkn kuih ubi kayu. Kemarin suh hubby carik kat pasar takda lah pulak kata nya....huuuuu.
ReplyDelete