RED BEAN STOLLEN
Sumber: Roshayati Johari
sumber: Diana
Bahan A
350 gram tepung roti/high protein flour
150 gram tepung halus/ tepung superfine
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softener (optional)
4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati
x letak bread improver & bread softener- ganti dgn 2sb water roux.
Bahan B
Air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram
Bahan C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.
Cara menyediakan roti
1. Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
2. Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
3. Perap doh selama 30 – 40 minit.
4. Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina. Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
5. Bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit.
Cara membuat Red Bean Stollen
dari doh yg sama boleh buat pelbagai jenis roti
Pesanan dari Diana..Jika was-was utk menggunakan bread softener & bread improver boleh kecualikan, InsyaAllah, roti tetap akan menjadi.
wah lawanya roti akak...saya suka sgt inti kacang merah ni tapi kat sini tak ada jual la inti tu...akak buat sendiri ke atau beli inti yg dh siap?
ReplyDeletewaaaaa cung gler roti akak! bungkus 2 ketul buk! kerabu mangga skali eh...
ReplyDeleteNieza..lawa ke? roti ke tuan yg buat roti..hehehe, akak pun suka kacang merah tu dik oiii..inti tu beli yg dh siap, ada cop halal taw!
ReplyDeleteHana..dia pun apa kurangnyer..lagi kretip, akak main belasah je tu..;)
ReplyDeleteAssalam Sofea.. waaa.. cantekknyer roti tu.. terima kaseh sudi share cara membuatnya.. Insyaallah, saya akan cuba.. :)
ReplyDelete