Pages

Nuffnang

Sunday, January 9, 2011

ROTI KAYA

Terajin skit hari ni...selalu malas nak buat roti..nak mkn beli je roti Gardenia sapu la apa yg patut..pas tu makan..!  bila ronda blog kawan2 yg rajin buat roti teringan lak nak cuba..resepi roti ni  dari blog kak nor secubit garam...izinkan adinda c n p ye !




BASIC DOUGH my style 
Resepi: k.nor@secubitgaram
sumber: sofea@after6am


380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.

Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.


water roux
: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.

Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.


** Doh yg dah siap  dibulat2kan & susun dlm tray, sapu telur, paipkan kaya & tabur bijan di atasnya..
** hasinya mmg memuaskan, roti yg lembut dan gebu..TQ K.Nor.

No comments:

Post a Comment