Salam semua...Alhamdulillah dah selasai masak.. x makan pun lagi..hari ni masak biasa2 je..nasi putih, ikan keli goreng cicah sambal kicap dan rendang ayam daun kari & saleri...akak mmg suka saleri ni..setengah org sebut batang sup...masukkan dalam apa2 masakan pun sedap,biasanya akak akan masukkan dlm sup, tom yam, ikan @ ayam masak kicap, mee kuah & sayur campur.Rangup je rasa bila makan so jgn masuk terlalu awal nanti saleri tu lembik kurang sedap !
RENDANG AYAM DAUN KARI & SALERI
Resepi: Sofea@after6am
· Bahan-bahan:-
· (A)
· 1/2 ekor ayam
· garam
· serbuk kunyit
(B)
4 sb cili kering kisar
1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
2 btg serai
sedikit lengkuas & halia
setangkai daun kari
1 batang saleri
2 sb sos tomato
1/4 caw fresh milk
garam & gula
cara:
- Bersihkan ayam, lumur dgn garam dan kunyit. Goreng jgn terlalu garing,angkat dan ketepikan.
- Bwg besar, bwg putih, serai, lengkuas dan halia di kisar halus.
- Panaskan minyak tumis daun kari & bahan kisar tadi hingga wangi. Masukkan cili kering & masak hingga pecah minyak.
- Masukkan susu, ayam, sos tomato dan garam gula secukup rasa. Tambahkan air jika perlu.
- Masak hingga kuah agak pekat sedikit dan masukkan batang saleri yg dipotong serong.
- Sesuai utk hidangan mkn tghari @ mlm.
terbang ke blk pulau utk lunch hari ni...hehe sedap bau rendang akak ni...terliur tau..hehe
ReplyDelete