Dah mcm tajuk lagu ler pulak..kesiannyer pada hati yg disakiti hari niii...semua tu untuk lunch hari ni la..sori ye ayam2..jika hatimu kucuri..kalau pagi tadi badak, t/hari ayam..malam ni binatang apa pula la m.cik ni nak korbankan...;)
HATI AYAM MASAK JINTAN
sumber : sofea@after6am
bahan-bahan:
300 gm hati ayam @ lembu
1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1 in halia
2 sb cili kering kisar
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
3 sb kicap manis
garam, gula secukupnya
minyak utk menumis
hiasan: cili merah, cili hijau, daun sup/daun bwg & bwg besar potong bulat.
cara-cara:
1. Bersihkan hati ayam dgn garam & limau nipis utk hilangkan hanyir.
2. Rebus hati dgn sedikit garam hingga masak, angkat & toskan.
3. Kisar halus bwg besar, bwg putih & halia. panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi.
4. Masukkan cili kering kisar , masak hingga pecah minyak. tambahkan air jika perlu.
5. Masukkan jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam dan kicap. kemudian masukkan hati telah direbus tadi. letakkan garam dan gula secukup rasa.
6. Jika suka berkuah tambahkan sedikit air. Masak hingga kuah pekat sedikit. sebelum angkat masukkan hirisan cili dan bawang besar serta taburkan hirisan daun sup & daun bawang.
sedap tu kak hati ayam masak cam ni kann..boleh la nak try ugak nanti
ReplyDeletesalam sofea,
ReplyDeletedari jauh, tajuk entry kasi suspense akak..
sekali datang lapar lah pulak..heheh
nampak sedapp tu, tpi kan kak, mas tak makan hati ayam....hidu bau jer la...
ReplyDelete