Assalamualaikum...Hari ni x masak nasi, tapi buat tomyam pastu celur mihun...jadi lah mihun tomyam...masak sikit je utk 2 org mkn...dh habis pun dimakan lunch tadi..sesekali tukar selera pulak..x best gak hari2 mkn nasi...! Kalau nak gantikan mihun dgn mee @ kay teow pun boleh.
MIHUN TOMYAM
BY : Sofea@after6am
Bahan-bahan:
mihun, mee @ kay teow ~ celur dan toskan
1/2 ekor ayam
1 btg serai ~ ketuk
2 kiub tom yam
1/2 btg carrot
1/2 btg saleri
bunga kobis
jagung muda
1 biji tomato
3 biji cili padi ~ ketuk
1 helai daun limau purut
sedikit daun ketumbar
1 sk sos ikan
air secukupnya
Cara:
1. Rebus ayam dgn serai hingga mendidih dan masukkkan kiub tomyam.
2. Bila ayam dh empuk masukkan semua sayur2an dan sos ikan.
3. Perlahankan api dan renehkan hingga sayur2an tadi masak.
4. Akhir sekali sebelum angkat taburkan daun ketumbar.
5. Siap utk dihidang bersama mihun yg telah dicelur tadi.
wah sedapnye mihun tom yam..terliur je dibuatnye..
ReplyDeletemy favourites!!
ReplyDeletebetul kata K.Sofea.. kengkadang terasa jemu makan nasi & nak mkn benda lain selain nasi...
assalamualaikum kak..sedapnyer wat hirup kuah buat oarang yg kurang sihat camni.. :)
ReplyDeleteAssalam kak,sy pon baru duk cadang nak wat bihun tomyam dinner malam nih,hehe..Sedap nmpak bihun akak..
ReplyDeletemas pun klu boring makan nasi..
ReplyDeletebuat bihun tomyam...yummy...sedappp
Sedapnyer makan tomyam kak... rumah saya dah berapa hari... masak yg rebus2 jer
ReplyDeletepia, nak semangkuk! udang ada? ok , kasi lebey2 tau :)
ReplyDeletesluurrppp...hirup kuah jela, meenya dah habis yer?
ReplyDeletekak mangkuk besaq 1 sayuq lebey ar sedapnya hirup kuah panaih2 ni
ReplyDeletesedap! tun suka letak saleri banyak ^^
ReplyDeletehehehe suka..suka..suka... menu yang efisien
ReplyDeleteT.kasih pad semua yg singgah & beri komen..nampaknya semua suka yg berkuah2 mcm ni ye..! kalau dh suka tu boleh la try..! :)
ReplyDeletesedap nyerr.. saya suke makan ngan mee kuning. bleh jugak kan. nak 2 mangkuk kak pia!!
ReplyDeletewahhh..my peberet ni kak...betul tu,hari2 makan nasi pun jemu...
ReplyDelete