Assalamualaikum...Lauk fav seisi keluarga, amat sesuai kalau mkn dgn nasi minyak @ nasi tomato ..tapi hari ni malas nak masak nasi2 tu just mkn dgn nasi putih je..Resepi ambil kat dapur Masam Manis Azlita Aziz..Tq Ita..C n p resepi kat sini utk rujukan bila nak masak lagi..sedap tau ayam masak merah nii..sape yg nak cuba silakan..!
AYAM MASAK MERAH
sumber: Pak Engku & Azlita Aziz@MasamManis
by : Sofea@after6am
1 ekor ayam - potong 12
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 inc halia - kisar
200 gm cili kering yang telah di kisar
3 batang serai - kisar
2 inc lengkuas - kisar
rempah tumis - 4 sekawan
1/4 tin susu cair
5 sudu makan minyak masak
5 sudu makan sos cili
2 sudu makan tomato puri ~ guna sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 kiub ayam - ita tambah ~ x letak
5 sb Kacang peas ~ sendiri tambah
Basuh ayam bersih, gaulkan dgn garam dan kunyit dan goreng setengah masak. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis rempah tumis bersama bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas dan tunggu hingga kekuningan barulah masukkan lada kering.
masak hingga naik minyak, barulah masukkan sos cili, tomato puri dan susu cair. ita tambahkan kiub ayam. kacau hingga kuahnyer menjadi pekat.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa jika suka dan biarlah ianyer secukup rasa.
Barulah masukkan ayam dan gaulkan hingga sekata antara kuah dan ayam. Siap untuk dihidangkan.
Sofea...
ReplyDeletemenu fav anak bujang kak cek ni...kalau masak menu ni confirm bertambah makannya...:)
kak sofea..
ReplyDeletekalau tun, ayam masak merah ni, makan tiap2 hari pun xpe.. hihi