Pages

Nuffnang

Sunday, June 12, 2011

SPAGHETTI LAGI...!

Assalamualaikum..cepatnya masa berlalu, sedar2 esok dah nak sekolah semula.. Cuti sekolah ni byk betul kenduri, sampai kadang2 dapur x berasap. Hari ni hantar si abang pula balik ke hostel. Alhamdulillah, Lunch tadi sempat juga masak makanan kesukaannya ...Spaghetti  dgn kuah sedikit pedas dicampur dgn hirisan cendawan butang. Biasalah kan, tekak melayu mesti nak yg pedas2..!




SPAGHETTI KUAH DAGING & CENDAWAN

Bahan-bahan:
  1/2 paket spaghetti vermicelli
sedikit garam
Olive oil @ minyakl jagung @ minyak masak
~rebus spaghetti hingga lembut, toskan dan renjiskan sedikit olive oil.

Utk kuah:
daging @ isi ayam~ cincang halus @ daging Brand Ramly
3 ulas bawang putih
2 sb cili kering kisar
3 sb sos cili
1/2  botol sos spaghetti kimball
5 biji cendawan butang~hiris nipis
garam & gula
sedikit serbuk lada sulah
air
minyak utk menumis


Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih yg telah dicincang halus hingga wangi & masukkan cili kisar.
2. Masukkan isi ayam @ daging & kacau hingga air dari daging tadi kering.Tambah air jika daging masih keras.
3. Tuangkan sos spaghetti, sos cili dan kacau hingga mendidih. jika pekat boleh tambahkan sedikit air. Masukkan garam, gula & lada sulah secukup rasa. Kemudian masukkan cendawan butang dan perlahankan api, biarkah kuah reneh dalam periuk sbb lagi lama lagi sedap.
4. Siap utk di hidangkan.

2 comments:

  1. haha.. tun masak spagetti pun letak cili boh jugak.. hihi.. mmg tekak melayu.. nyummmyy!!!

    ReplyDelete
  2. salam pagi....

    sedapnya......bila le nak sampai sini ni

    ReplyDelete