Pages

Nuffnang

Monday, July 4, 2011

HAPPY BIRTHDAY KAKAK...

Assalamualaikum...Kelmarin ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP) tmpat ank sulung (kakak) belajar sebab nak hantar kek sempena birthday dia yg ke 18..nasib la belajar area Penang ..dapat la mak ngan abah hantar kek..kalau jauh tgk gambar kek je lah..kek tu buat sendiri tau, cukuplah 6 biji cupcakes utk dia dan kawan2 sebilik rasa..Pizza tu beli je..bukan x pernah buat pizza tapi biasalah dasar pemalas mcm akak ni..hehe, pe2 pun Happy Birthday to kakak, semoga tabah menghadapi liku2 hidup yg kian mencabar, mak & abah hanya mampu berdoa agar kakak beroleh kejayaan di dunia & di akhirat..




KEK CAWAN COKLAT MOCHA WITH KRIM MENTEGA COKLAT
SUMBER : DARI BUKU KEK CAWAN Lynn Hassan

BAHAN-BAHAN:

110 gm mentega @ marjerin
100 gm gula castor ~ letak 80gm
2 biji telur
110 gm tepung naik sendiri
4 sb serbuk koko
1 st perisa mocha ~ letak1/2 st coffe emulco
2 sudu makan susu segar
akak tambah sendiri ~ 1 sb susu pekat

Cara:
1. Ayak tepung naik sndiri dengan serbuk koko, ketepikan.
2. Pukul mentega dengan gula gula castor hingga sebati. Masukkan telur satu per satu dan perisa mocha. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula campuran tepung tadi selang seli dgn susu segar.
4. Timbang adunan pada kertas cawan bernombor 12 sebanyak 55gm. Bakar pada suhu 170'c selama 23 min.


KRIM MENTEGA COKLAT

BAHAN-BAHAN:

100 m coklat gelap selborne  (cair & biarkan sejuk) ~ guna dark choc Beryl's
250 gm mentega ~ akak ganti dgn krimwell
350 gm icing sugar  ~ x letak semua, ikut manis.

Cara:
1. Sediakan gula icing yg telah diayak.
2. Putar mentega hingga gebu dan masukkan gula icing. Putar lagi hingga ringan.
3. Akhir sekali masukkan coklat cair dan kacau rata. Siap utk dideko di atas kek.

No comments:

Post a Comment