AYAM PAPRIK
BY : Sofea@after6am
BAHAN-BAHAN:
300 isi ayam~ dipotong kecil
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
3 biji cili padi ~ diketuk
1 btg serai ~ diketuk
2 sb pes cili
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan
1/2 btg carrot
3 biji jagung muda
bunga kobis
kacang panjang
1 biji cili merah
1 helai daun limau purut
garam & gula
minyak utk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng ayam jgn terlalu garing ~ angkat
2. Lebihan minyak goreng ayam tadi tumiskan bwg putih dan serai.
3. Masukkan pes cili dan kacau hingga pecah minyak , tambahkan 1/4 cawan air dan masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. kacau hingga mendidih
4. Masukkan ayam dan semua sayur-sayuran yg telah dipotong tadi. Masukkan garam & gula secukup rasa.
5. Kacau hingga ayam dan sayur2 bersalut dgn kuah, sayur jgn dibiarkan terlalu lembik, biar ada rasa rangup2.siap utk dihidang.
Sedap ni ..mkn dgn nasi panas2...!
Salam Sofea...lamanya tak nampak...pekabo...sihat hendaknya ya...
ReplyDeleteSedapnya menu ayam paprik ni...emmmm...:)
Salam kak sofea... Srdap nampak paprik tu.. Terasa2 ditekak
ReplyDeleteSalam Sofea nape lama menyepi, ni kak mai nak jemput Sofea ambil BEAUTIFUL BLOGGER AWARD, jemput ke PATYSKITCHEN ya
ReplyDeleteAssalamualaikum Sofea...
ReplyDeleteGambar Yg Terang Tu Pun Dah Buat Org Teruja Nak Mencuba Masakan Sofea...Sedap Nampaknya...