PISANG GORENG BERBIJAN
BY : Sofea@after6am
BAHAN-BAHAN:
1 sikat pisang yg belum ranum ~ akak guna pisang raja
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung goreng pisang ADABI
sedikit pewarna kuning
air secukupnya
3 sb bijan
minyak utk menggoreng
CARA:
1. Masukkan tepung beras dan tepung goreng pisang adabi ke dalam mangkuk @ besen.
2. Tuangkan air sedikit2 sambil dikacau dgn whisk, bancuhan jangan terlalu pekat @ terlalu cair. Masukkan pewarna kuning dan Kacau hingga bancuhan menjadi licin dan tidak berketul. ( boleh juga menggunakan blender)
3. Akhir sekali taburkan bijan dan gaul rata. Siap utk digunakan.
4. Pisang dibuang kulit dan dibelah 2, celup dalam bancuhan tadi dan gorenglah dalam minyak yg panas hingga kekuningan.
5. Angkat dan letakkan di atas piring beralaskan kitchen towel.
Campuran tepung beras dan tepung goreng pisang ADABI menjadikan goreng pisang sungguh enak dan berbau harum...
amboi kak pia, mkn pisang gorang nampaknya... kak tipah pon suka kak mkn goreng pisang sambil main mahjong... hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Sofea...
ReplyDeleteSedapnya Makan Goreng Pisang Petang2 Begini. Pertama Kali Tgk Goreng Pisang Di Bubuh Bijan...Tentu Ada Kelainan Rasanya..
Assalamualaikumwbh Sis…
ReplyDeleteAyu ingin mengucapakan selamat menyambut ramadhan. Semoga kita sama2 memanfaatkan bulan yang penuh rahmat, keampunan dan yg dijanji dijauhkan dari neraka ini oleh NYA. Mohon maaf jika ada tersalah, terusik, terkata dan terbicara yang mungkin ada menyakiti selama ini.:)
Have a blessed and contented Ramadhan for u and family…Amen.