Pages

Nuffnang

Thursday, January 27, 2011

SAMBAL CENCARU & KACANG PANJANG

Salam semua.. menu akak hari ni simple je..ikan cencaru a.k.a ikan jaket masak sambal ..sebelum ni kalau masak ikan cencaru buang semua kulit yg keras tu..tapi kali ni try masak x buang kulit.



SAMBAL CENCARU & KACANG PANJANG
Resepi: SAJI ~Mac 2002

Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru
1 labu bwg besar
5 tangkai kacang panjang~ kerat 3cm/ akak guna kcg buncis
garam & gula 
1/2 cawan air asam jawa
minyak utk menumis

blend:
10 tangkai cili kering
3 ulas bwg putih        
5 ulas bwg merah      
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 btg serai

cara:
1) Ikan cencaru dipotong dan dibersihkan tanpa buang kulit. Gaul dgn garam kunyit ~ goreng hingga masak ~angkat.
2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
3) Masukkan air asam, garam & gula secukup rasa.
4) Bila mendidih masukkan ikan, kacau rata dan akhir sekali masukkan kacang panjang dan bwg besar yg dihiris bulat~ kalau suka berkuah boleh tambah sedikit air panas.

No comments:

Post a Comment