Pages

Nuffnang

Friday, January 21, 2011

RENDANG AYAM DAUN KARI & SALERI

Salam semua...Alhamdulillah dah selasai masak.. x makan pun lagi..hari ni masak biasa2 je..nasi putih, ikan keli goreng cicah sambal kicap dan rendang ayam daun kari & saleri...akak mmg suka saleri ni..setengah org sebut batang sup...masukkan dalam apa2 masakan pun sedap,biasanya akak akan masukkan dlm sup, tom yam, ikan @ ayam masak kicap, mee kuah & sayur campur.Rangup je rasa bila makan so jgn masuk terlalu awal nanti saleri tu lembik kurang sedap !




RENDANG AYAM DAUN KARI & SALERI
Resepi: Sofea@after6am


·  Bahan-bahan:-
·  (A)
·   1/2 ekor ayam
·   garam 
·   serbuk kunyit


(B)
4 sb cili kering kisar
1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
2 btg serai
sedikit lengkuas & halia
setangkai daun kari
1 batang saleri 
2 sb sos tomato
1/4 caw fresh milk
garam & gula 

cara:
  1. Bersihkan ayam, lumur dgn garam dan kunyit. Goreng jgn terlalu garing,angkat dan ketepikan.
  2. Bwg besar, bwg putih, serai, lengkuas dan halia di kisar halus.
  3. Panaskan minyak tumis daun kari & bahan kisar tadi hingga wangi. Masukkan cili kering & masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan susu, ayam, sos tomato dan garam gula secukup rasa. Tambahkan air jika perlu.
  5. Masak hingga kuah agak pekat sedikit dan masukkan batang saleri yg dipotong serong. 
  6. Sesuai utk hidangan mkn tghari @ mlm.   
                                                                                                                                 

1 comment:

  1. terbang ke blk pulau utk lunch hari ni...hehe sedap bau rendang akak ni...terliur tau..hehe

    ReplyDelete