NASI TOMATO
resepi: Chef Hanieliza
resepi: Chef Hanieliza
sumber: Sofea@after6am
Bahan-Bahan:
5 cawan beras - cuci dan toskan~akak masak 4 cawan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin /minyak sapi
5 s/mb minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker.
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk ke dalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Boleh dihidangkan bersama ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.
5 cawan beras - cuci dan toskan~akak masak 4 cawan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin /minyak sapi
5 s/mb minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker.
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk ke dalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Boleh dihidangkan bersama ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.
AYAM MASAK MERAH
Resepi: Chef Hanieliza
Resepi: Chef Hanieliza
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan, letak garam kunyit & goreng
Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos
kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.
kak sofea cayang, order nasi tomato ni 2 set kak...kuah tomato tu kasi lbh sikit yer..hehe sedapnya terliur dh ni...hehe
ReplyDeletesedappnya nasi tomato and the gang....
ReplyDeletekak awat tak calling2 boleh terbang sat naik ataih bukit,kan dah masak masak lemak huwaaa nak nasi tomato wahai kakakku cayang
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteBestnya kak. Bila le nak merasa nasi tomato air tangan sendiri yea. Ambik resepi ya kak.
salam ukhwah...
ReplyDeleteSinggah jengok nasi tomato kesukaan...terliur tgk...