Pages

Nuffnang

Tuesday, February 8, 2011

AYAM BERSOS PLUM

Salam ...harap semua sihat2 lah ye , cuma akak je kurang sihat sikit..biasa lah bila time bulan purnama ni..masak pun biasa2 je..Ramai yg dah cuba masakan dgn sos plum ..teringan gak nak cuba..mmg susah  nak cari sos plum ni, kat kedai2 runcit mmg x de...so hari tu p Tesco rembat 2 botol brand Life..kalau yg brand tulis cina tu byk la..tapi takut la ambo nak beli...resepi dari blog Dayang & K.Nor@secubitgaram.



DAGING MERAH BERSOS PLUM
resipi: Dayang Jack
sumber: K.Nor@secubitgaram
sumber: sofea@after6am


Bahan-bahan: (3-4 orang makan)
250-300 g daging (direbus dan dihiris nipis)~ Akak ganti dgn 1/2 ekor ayam..potong kecil & goreng 1/2 masak
1 labu bawang besar (dihiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu makan cili giling
1 sudu makan sos plum
2-3 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
1 biji cili merah (dihiris)
2-3 biji cili padi (diketuk)
sedikit kicap manis jika suka
garam dan gula secukup rasa
1-2 helai daun limau purut jika suka

Cara-cara :


Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram, sos plum, sos cili, kicap, cili padi, cili merah, dan daun limau purut. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
Masukkan daging, bawang besar, garam dan gula (jika perlu). Kacau sebati hingga kuahnya pekat.
Setelah masak, hidangkan dgn nasi panas.
*** masukkan sedikit pewarna merah semasa merebus daging supaya kelihatan lebih menari
k.

 Rugi kalau x cuba resepi ni...sedappppp!

2 comments:

  1. Salam Sofea, Dah nak tgh mlm ni pun nampak lauk ni terliur tau...

    ReplyDelete
  2. Salam Sofea..bestnye..nanti boleh cuba ni..

    ReplyDelete