SEAFOOD PIZZA
Resepi Doh: Roshayati Johari & Diana
Bahan A
350 gram tepung roti/high protein flour
150 gram tepung halus/ tepung superfine ~guna 500gm high protein flour.
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softener (optional)
4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati
x letak bread improver & bread softener- ganti dgn 2sb water roux.
Bahan B
Air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram
Bahan C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.~letak butter 80 gm~
Topping :
Resepi: Sofea@after6am
250 gm udang sederhana besar~ buang semua kulit
5 ekor sotong~potong bulat nipis
1 st oregano
1 st serbuk cili
1/2 st sebuk lada putih
sedikit garam
olive oil
cara- perap udang dan sotong dgn rempah di atas kecuali olive oil selama 15 min.
panaskan sedikit olive oil dan masukkan udang & sotong yg diperap tadi. kacau2
kan sebentar saja, agak 4-5 minit, angkat.
Bahan2 sampingan:
mozarella cheese
capcicum merah & hijau-potong dadu
bawang holand
sos cili
- Doh yg telah siap tadi bahagikan 3 bahagian, canaikan dan letak dlm try. Biarkan naik sebentar dan boleh lah letak topping. Bakar - suhu 170'c -15-20 min @ sehingga masak.
sofea...............sedapnya pizza, (telan air liur je la huhuhu)
ReplyDeletepizza...sedappnya...
ReplyDeletetunggu cuti baru boleh buat...
Sofea , jangan lupa masuk dalam kotak deliver kat umah akak ya ....sedap pizza Sofea. 7552525...7662525.....
ReplyDeletewaah,cuti panjang sempena CNY ni boleh lah akak mempizzakan diri..muhaha..merosakkan bahasa betul akak ni kan?...sedap tu sofea..bak mai sepinggan besaq punya na..kecik2 takmo.tak cukup..
ReplyDelete