Selalu sgt masak ikan fresh, sesekali teringin jugak nak rasa kari ikan masin dgn nanas. kena pula dgn sambal belacan dan ulam2..x nak cerita panjang lah..nak mkn dah niiii....:) sebelum tu nak bagi pesanan, jgn selalu amalkan mkn ikan masin nanti darah naik susah mau turun..
KARI IKAN MASIN DGN NANAS
Resepi: Sofea@after6am
Bahan-bahan:-
Beberapa keping tulang & isi ikan masin ~akak guna ikan talang masin
½ biji nanas – buang kulit dan potong sederhana tebal
1 peket rempah kari ikan kering - Akak guna Adabi
3 cawan santan
½ btg carrot
1 biji terung panjang @ bulat
3 biji kentang -potong 2
1 biji cili hijau – potong 2 memanjang
2 tangkai daun kari
Minyak utk menumis
Garam – jika perlu
Bahan tumbuk :-
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 in halia
Cara :
- Panaskan minyak tumis bahan tumbuk + daun kari hingga naik bau.
- Masukkan rempah yg telah dibancuh dgn sedikit air- kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan 1/4 cawan air, kacau dan masukkan nenas. Bila mendidih masukkan ikan masin & kentang.
- Perlahan kan api, tutup periuk dan renehkan hingga kentang empuk.
- Tuangkan santan , masukkan carrot & terung. Sebelum angkat masukkan cili hijau .
6)
kak sofea, masakkan akak sungguh menyelerakan lah...maunya bertambah nasi kalau saya mkn ni...pastu menambahkan berat badan yg sedia dok tambah ni..hehe
ReplyDeletesofea...sungguh menyelerakan...
ReplyDelete