Pages

Nuffnang

Wednesday, February 2, 2011

KARI IKAN MASIN DGN NANAS

Selalu sgt masak ikan fresh, sesekali teringin jugak nak rasa kari ikan masin dgn nanas. kena pula dgn sambal belacan dan ulam2..x nak cerita panjang lah..nak mkn dah niiii....:) sebelum tu nak bagi pesanan, jgn selalu amalkan mkn ikan masin nanti darah naik susah mau turun..


KARI IKAN MASIN DGN NANAS

Bahan-bahan:-
Beberapa keping  tulang & isi ikan masin ~akak guna ikan talang masin
½ biji nanas – buang kulit dan potong sederhana tebal
1 peket  rempah kari ikan kering  - Akak guna Adabi
3 cawan santan
½  btg carrot
1 biji  terung  panjang @ bulat
3 biji kentang  -potong 2
1 biji cili hijau – potong 2 memanjang
2 tangkai daun kari
Minyak utk menumis
Garam – jika perlu

Bahan  tumbuk :-
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 in halia

Cara :

  1. Panaskan minyak  tumis bahan tumbuk  + daun kari hingga  naik bau.
  2. Masukkan rempah yg telah dibancuh dgn sedikit air- kacau hingga pecah minyak.
  3.  Masukkan  1/4  cawan  air, kacau dan masukkan nenas. Bila mendidih masukkan ikan masin &   kentang.
  4. Perlahan kan api, tutup periuk dan renehkan  hingga kentang empuk.
  5. Tuangkan santan , masukkan carrot  & terung.  Sebelum angkat masukkan cili hijau .




6)       

2 comments:

  1. kak sofea, masakkan akak sungguh menyelerakan lah...maunya bertambah nasi kalau saya mkn ni...pastu menambahkan berat badan yg sedia dok tambah ni..hehe

    ReplyDelete