Pages

Nuffnang

Wednesday, August 24, 2011

MARBLE SHORTBREAD

Assalamualaikum..24 ramadhan 1432H, menambahkan lagi koleksi biskut raya..bagi sape2 yg pernah buat biskut ni senang je kan..janji mesti ada tray bercutter, biskut ni kalau nak beli mahal beb! sbb banyak guna coklat. Kalau nak buat boleh tgk step by step kat sini, resepi copy paste dari blog CMG@Dapur Tanpa Sempadan.

MARBLE SHORTBREAD
RESEPI : CMG @ Dapur Tanpa Sempadan
BY: Sofea@after6am

Bahan Shortbread:-
300 g tepung gandum
125 g gula halus
80 g serbuk badam
250 g mentega
110 g susu tepung

Coklat Topping:-
350 g coklat masakkan (mat guna jenama "tulip")
1 camca teh shortening
200 g white cooking choclate

Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan2 untuk shortbread dalam satu bekas, gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut. Keluarkan alat pemotong dari acuan, alas dasar tin dengan kertas minyak, biar besar dari saiz tin.
  2. Masukkan doh tadi ke dalam tin dan ratakan hingga memenuhi tin. Tekan2 supaya sama rata dan seimbang. Masukkan kembali alat pemotong dan tekan perlahan hingga rata. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 20 minit. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan alat pemotong tadi dan biar shortbread betul2 sejuk.
  3. Panaskan coklat masakan secara double - boiler, bila coklat cair, masukkan shortening dan kacau hingga rata. Angkat coklat tadi dan tuang atas shortbread. Ratakan coklat hingga memenuhi permukaan shortbread. Ketepikan sebentar.
  4. Cairkan white cooking chocolate secara double - boiler. Bila cair masukkan dalam piping beg dan paipkan beberapa garisan memanjang atas coklat tadi. Bila siap. Ambil lidi sate atau chopstick, lorek ke kanan dan ke kiri secara melintang garisan coklat putih tadi hingga mendapat corak yang diingini.
  5. Kemudian, masukkan kembali alat pemotong tadi dan tekan perlahan2. Sejukkan dalam peti sejuk hingga colat keras, keluarkan alat pemotong dan boleh diasing2kan shortbread tadi sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Tuesday, August 23, 2011

BISKUT SNOW ALMOND

Assalamualaikum..Sape2 yg plan nak buat biskut raya, leh cuba buat biskut ni..mmg sedap, rangup dan penuh dgn rasa coklat.  Resepi dari Blog K.Wan yg byk menyumbang resepi2 yg menarik, T.Kasih K.Wan, kita copy paste resepi kat sini utk rujukan di masa depan ye! kalau nak resepi2 biskut yg lain rajin2 lah singgah kat resipicitarasawan.blogspot.com


SNOW ALMOND
Sumber: Kak Wan
By : Sofea@after6am

Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih  - untuk menyalut

Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.



Monday, August 22, 2011

TART NENAS

Assalamualaikum..Ade tak sape2 yg x suka kuih tart, jarang jumpa org yg x suka kuih tart kan!.Akak suka buat tart dan suka mkn time baru keluar dari oven..mkn panas2 sedap sgt! sejak dulu lagi ni la rupa tart nenas akak, masih menggunakan acuan yg sama, baru ni ada gak beli acuan mcm K.Anim tunjuk tu...tapi alahaiii nak menekannya mcm nak terputus urat kentut,  sekali dua tekan boleh la tahan lagi, tapi bila dh banyak kali habis segala kederat, last2 tukar acuan yg selalu akak guna..may be resepi yg akak gunakan keras sikit..tu pasal susah betul nak menekan..tapi ni lah resepi yg akak guna utk bisnes dari dulu lagi..!

TART NENAS
Sumber: kelas masakan
BY: Sofea@after6am

BAHAN-BAHAN:
200 gm butter
1/3 cawan gula icing
1 kuning telur
1 sb tepung jagung
1 st tepung kastard
esen vanila
Tepung gandum secukupnya~ ikut lembut

Cara:
1. Pukul butter & gula hingga sebati, masukkan telur kuning.
2. kemudian masukkan esen vanila, tepung jagung & tepung kastard.
3. Akhir masukkan tepung gandum sedikit2 sambil digaul hingga menjadi doh.
4. Ambil sedikit doh , masukkan dalam acuan tart dan tekan memanjang, letakkan jem nenas dan gulung.
5. Bakar pada suhu 160'c - 15-20 min.



NASI LEMAK HALBA

Assalamualaikum.....Ramadhan kian ke penghujungnya, sama-samalah kita merebut pahala dan melipat gandakan amalan di 10 malam terakhir ramadhan. Semoga amalan kita di sepanjang bulan yg mulia ini diterima Allah. Tentu saat ini  semua sedang sibuk membuat persiapan utk menyambut hari raya kan? ada yg dok bakar kuih raya, mengemas rumah, tukar langsir dan sofa baru..tapi kat rumah ni x de tukar2 baru..semua guna yg lama sbb masih elok lagi..x elok membazir..dalam sibuk2 tu zakat fitrah dah bayar ke belum? jgn sampai terlupa pulak..ok lah jap lagi nak buat kuih raya, ni menu berbuka semalam 21 ramadhan 1432H. Nasi lemak yang menggunakan beras basmathi.

NASI LEMAK HALBA
RESEPI : CMG@Dapur Tanpa Sempadan
By: Sofea@after6am

BAHAN NASI LEMAK :-)
3 cawan beras basmathi, rendam 30 minit dan toskan
4 1/2 cawan santan segar
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, belah 4
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halis, kerat 2 dan titik
1/2 camca teh halba
Garam secukup rasa

BAHAN SAMPINGAN :-)
Sambal tumis 
Hirisan timun
Telur rebus (atau goreng)
Ikan @ ayam goreng (optional)
Kacang tanah goreng (optional)
Ikan bilis goreng (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan beras basmathi dalam rice cooker, masukkan santan dan semua bahan2 untuk nasi lemak, kecuali garam. Kemudian baru letak garam secukup rasa, agak2lah yea, mungkin dalam 3/4 camca teh macam tu. Masak nasi seperti biasa, hingga kering dan betul2 masak. Gemburkan nasi dengan chopstick dan biar sekejap lagi dalam rice cooker.
  2. Hidang nasi dengan bahan sampingan. Sesuai untuk sarapan, tapi boleh juga dihidangkan petang. Selamat mencuba untuk semua...
Bertambah lagi aroma bila nasi di alas  dgn daun pisang...

Air Tembikai

Friday, August 19, 2011

LONTONG

ASSALAMUALAIKUM...Menu iftar 19 ramadhan 1432H, semalam  Ika@Siti Khadijah melontong, hari ni akak  pula..sememangnya fav seisi keluarga..malas nak buat nasi himpit &  x pernah sekali pun buat nasi himpit sndiri..just guna ketupat Mini Nona. Kalau Ika mkn lontong dgn kuah kacang & sambal bilis ..akak pula mkn dgn sambal tumis udang & serunding daging. Untuk sayur lodeh biasanya akak x ikut mana2 resepi pun..just main campak2 je..macam buat sayur lemak kuning yg biasa kita buat tu..ok lah kalau nak bahan2 utk sayur lodeh boleh rujuk di Blog Ika .



LONTONG  & sayur lodeh
Resepi Asal : Arah
Edit : Sofea@after6am 

Bahan2
  • Kobis di hiris
  • Lobak Merah di potong memanjang
  • Kacang Panjang di potong pendek2 memanjang ~ ganti dgn kacang buncis
  • Sengkuang, dipotong memanjang
  • Tauhu di potong dadu
  • Tempe ~ potong dadu dan goreng
  • Tauhu Kering Di rendam ~ ganti dgn fucuk~ rendam hingga lembut
  • Soo Hoon ~ rendam hingga lembut
  • Beberapa ekor udang ~ ganti  3sb udang kering
  • Santan
  • Air
  • garam
  • gula>>gantikan dgn ajinomoto kalau nak masukkan pon boleh terpulang ~ x letak
  • 1 kiub pati ayam
Bahan ditumbuk
  • 5 Ulas bawang merah
  • 2 Ulas bawang putih
  • Sedikit kunyit
  • sebatang serai  & sedikit lengkuas ~ dititik 
  • sedikit minyak utk menumis
    Cara2
    • Basuh dan bersihkan sume bhn2 yg di hiris.
    • Tumbuk bahan2 yg ditumbuk td, terpulang nak kasar atau halus.
    • Masukkan air dlm periuk sedikit, rebus bhn2 yg di hiris td, bermula dgn sayur2 yg keras dahulu kemudian masukkan bahan tumbuk dan tunggu sehingga mendidih. ( Cara akak ~ panaskan sedikit minyak dan tumis serai , lengkuas serta bahan2 yg di tumbuk)
    • Masukkan kobis dan tauhu kering serta soo hoon tunggu dlm 2 minit, masukkan santan, lebihan air, grm n gula, sambung masak sehingga masak, pastikan jgn pecah santan>> kita suke buat kuah tak berapa nak pekat sgt :D. Siap dan boleh dimakan dgn nasi himpit bersama kuah kacang dan sambal tumis ikan bilis atau telur :-)

PIZZA

ASSALAMUALAIKUM...Bersua kembali , Lama juga x update blog..bukan x masak tau,cuma x sempat nak snap gambar.. tuan rumah teramatlah busy dgn kerja2 menjahit yg belum selesai...x nak celoteh pnjg2 , ni menu berbuka semlm ( 18 Ramadhan)..atas permintaan anak dara  yg tinggal seorang kat rumah nii...semalam berbuka berdua je sbb En hb berbuka di hotel..Actually pizza ni guna tepung gandum je, sbb tepung roti dh kehabisan so hentam sajalah..alhamdulillah lembut walaupun dh sejuk..!


PIZZA HENTAM SAJALAH..
BY : Sofea@after6am

BAHAN-BAHAN:
500 gm tepung roti ~ akak guna tepung gandum cap sauh
1 paket Yis mauripan ~ 11 gm
2 sb gula
1 sk garam
21/2  sb water roux
31/2 sb mentega
air ~ lebih kurang 1 cawan @ ikut lembut

Topping
sos spagetti cendawan
capcicum merah & hijau ~ potong dadu
sosej ayam~ potong serang
isi ketam
mozarella cheese

cara:
1. Yis + 1 st gula + 1/2 cawan air suam ~ kacau dan biar hingga berbuih.
2. Masukkan tepung dlm besen campur semua bahan termasuk yis tadi dan uli sambil letakkan air sedikit2 hingga jadi doh. Kalau nak guna BM pun boleh!
3. Bahagi doh kepada 6 bahagian dan perap 30 min.
4. Ambil sebiji doh  dan leperkan , buat sehingga habis.
5. Letakkan doh yg dileperkan tadi ke dalam try dan cucuk2 bhgn tengahnya  dgn garpu.
6. Bakar 10 minit dalam oven pd suhu 170"c.
7. Keluarkan dari oven dan letakkan topping. kemudian bakar semula pada suhu 180'c - 20 min @ sehingga masak.
8. Selepas dikeluarkan dari oven sapu bahagian tepi pizza dgn olive oil @ mentega.

 

 Ni la crust pizza yg dibakar 10 min sebelum diletak topping..kalau byk masukkan dalam plastik dan simpan dlam p.ais.

Wednesday, August 10, 2011

MEE HAILAM AFTER 6AM

Assalamualaikum...Sekejapnya masa berlalu, sedar x sedar dh masuk hari ke 10 kita berpuasa...Ni pula menu berbuka semalam, Mee hailam..sesuai sgt utk berbuka sbb kurang pedas..bulan puasa ni x leh sgt mkn pedas2 nanti susah pula nak bertarawih..asyik ulang alik ke tandas...tapi sesetengah org jugak, ada yg x kisah pun bila mkn pedas..lagi pedas lagi ummp katanya...ikut perut masing2 lah ye..Resepi sebelum ni akak masukkan isi ayam,  di sini, kali ni tukar ke daging pula..

MEE HAILAM AFTER 6AM

Bahan-bahan:
1 bks mee kuning~rendam sekejap dlm air panas & toskan
udang sederhana besar
150 gm daging hiris nipis
2 sb lada hitam-tumbuk
2 ulas bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
1 kiub pati ayam 
4 sb sos tiram
1 sk kicap pekat mee
1 sb tepung jagung-bancuh dgn sedikit air
garam 

sayur2an-ikut le nak letak byk mn
kobis
kailan
carrot
lada capcicum-hijau
1/2 btg saleri
tomato

Bahan tabur:
Bawang goreng
cili merah
daun sup/daun bawang

cara:
1. Bersihkan daging, hiris nipis, rebus hingga empok dan ambil airnya
2. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging, carrot dan air rebusan daging tadi.
3. Bila mendidih masukkan sos tiram, kiub ayam & kicap pekat.
4. kemudian masukkan udang dan semua sayur2an. kacau hingga mendidih dan masukkan mee. Tambahkan air panas jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan siap utk dihidang!

Kalau masak utk berbuka, masak semua bahan (kecuali mee)  hingga mendidih, tutup api dan biarkan kuah dalam kuali, dh dekat nak berbuka baru masukkan mee ~ utk mengelakkan mee terlalu kembang.

Teh laici..Menghilangkan dahaga setelah seharian berpuasa, x kisahlah minum sejuk @ panas.

Tuesday, August 9, 2011

ROTI JALA & KARI AYAM

Assalamualaikum...Menu iftar 8 Ramadhan 1432H..Roti Jala cicah kari ayam. utk resepi roti jala boleh rujuk di sini, dh banyak kali buat guna resepi ni..kari ayam tu buat lebih skit, boleh makan ngan nasi time sahur..!



Monday, August 8, 2011

RONDA-RONDA CARI MENU BERBUKA

Assalamualaikum...Ni menu Iftar 6 ramadhan 1432H, tak sempat nak update, biasalah kan bila anak2 balik dari hostel, agak kelam kabut sikit..hari ni baru sempat buka blog..sabtu baru ni kakak (anak sulung) keluar dgn abahnya, service kereta, buat cermin mata dan beli barang2 utk di bawa balik ke hostel..dh keluar tu en hubby belikan sekali makanan utk berbuka, uiii bestnya hari ni x payah masak! just buat dessert je...terasa meriah bila anak2 balik utk berbuka bersama2..jom tgk apa yg telah dibeli utk berbuka pada hari tersebut...layannnz!

4 bungkus nasi beriyani untuk 5 org makan..
2 ketul kaki kambing -x tau apa nama masakan, tapi ala2 daging goreng kunyit dgn jintan di salut dgn bawang besar, daun kari dan hirsan cili merah sbg bumbu2nya .Orang2 Penang kalau nak beli kaki kambing ni boleh ke kapitan kat Chulia Street., yg famous dgn Tandoori Chicken tu..
gu nasi beriyani...dalca dan ayam masak merah.
Air Kelapa Muda...nyamannya tekak bila minum time berbuka, yg ni tak beli, kait buah kelapa depan rumah..!

Saturday, August 6, 2011

CHEESE PUDDING

Assalamualaikum..Hari ni 6 Ramadhan 1432H, Selamat meneruskan ibadah puasa, semoga apa jua yg kita lakukan mendapat keberkatan dari Allah..Dah tau nak masak apa hari ni?  Ni dessert  semasa berbuka semalam,  cheese pudding..ramai yg dh buat puding ni kan?  Actually biskut cheese tu sebelum puasa dah beli tapi semalam baru sampai seru nak buat...Sape2 yg nak rasa leh cuba buat, mesti semua org suka sbb rasa yg sedap dan lemak berkrim..


PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
by: Sofea@after6am

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar je
50g Mentega


CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.


Friday, August 5, 2011

MOIST CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum..Salam jumaat yg mulia, penghulu segala hari @ sayyidul aiyam (hari yg sebaik2 hari) ..selamat meneruskan ibadah puasa pada hari ke 5 ramadhan..Semoga hari ini lebih baik dari hari2 yg telah berlaku...Alhamdulillah sempat juga menyiapkan tempahan Moist Chocolate Cake selapas solat tarawih semalam...Saat semua org enak dibuai mimpi , tinggallah seorang m.cik ni ..terhinggut2 menopping kek..akhirnya siap juga...dh siap ada lagi kerja yg perlu diselesaikan..apa lagi kalau bukan kerja mengemas dapur yg dh mcm di landa garuda..lepas tu nak kena masak utk sahur pula..dalam hati kan best kalau ada bibik...hehe , dan dalam hati juga tertanya2 ada gak org nak mkn kek bulan puasa ni ye! Eh, tapi tu rezeki jgn ditolak, kdg2 rasa x nak buat sbb barang2 mahal, tapi dh ada org order, kena la buat!



Moist choc cake
Resepi: dari kelas masakan
sumber: sofea@after6am
 
Bahan-bahan:

3 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung/ minyak masak pun boleh
1/2 cawan susu pekat manis
1 2/3 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

cara:-
1. campur koko, gula, susu cair, susu pekat dan minyak dlm periuk. masak sebentar atas api kecil sehingga semua bahan larut. Angkat dan biarkan suam.
2. Tepung + baking powder + soda bikarbonat - ayak
3. Putar telur hingga kembang, kemudian masukkan no: 1 (Campuran koko).
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kaup balik hingga semua sebati.
5. Tuang dalam acuan yg telah dilengser dgn butter dan alas kertas di dasarnya. Acuan saiz 8".
6. Kukus selama 1 jam @ sehingga masak. Seeloknya penutup kukus dibalut dgn kain utk mengelakkan wap jatuh ke atas kek.
7.  kalau bakar suhu 170'c -50 min @ sehingga kek masak.
8. Sejukkan kek sebelum dihias dgn coklat ganache.


Thursday, August 4, 2011

STRAWBERRY PANNA COTTA

Ni pula dessert semasa berbuka semalam, actually  puasa hari pertama dh buat , punya lah sedap sampai x sempat nak snap gambar..kali ni kena snap awal2 kalau dh berbuka nanti depa mkn sampai x ingat dunia...Selain strawberry , boleh juga kalau nak cuba Mango Panna Cotta by Gert , untuk Lychee Panna Cotta & Kiwi Panna Cotta boleh singgah di dapur  K.Nor @ secubit garam. Strawberry Panna Cotta ni pernah tgk kat dapur Nieza Finland . Macam k.nor juga, akak edit sikit resepi, jgn marah ye empunya resepi ada skit derhaka..:)

STRAWBERRY PANNA COTTA
source : Gert (Mango Panna Cotta)
diolah : K.Nor@SecubitGaram
diedit : Sofea@after6am

Bahan-bahan: 
 
9gm gelatin  ~ ( 1 1/2 sb gelatin Halagel)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk ~ (2 cawan fresh milk + 1/2 cwn susu cair Ideal)
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila ~ (ganti dgn 1/4 st strawberry paste)

Puri strawberry:
5 biji buah strawberry  ~ blend utk dijadikan puri + 2 sudu besar gula

Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah strawberry ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri strawberry ke atasnya dan bolehlah dihidangkan.


MIHUN KUAH TOMATO

Assalamualaikum.. Menu iftar 3 Ramadhan, Eh, masak apa semalam?  Tentu menu yg istimewa kan..! akak seperti biasa la x nak mkn nasi.. rasa nak mkn yg berkuah dan ada rasa masam2 sikit..baru berselera !..so Mihun Kuah Tomato adalah pilihan yg tepat..sebelum ni  akak pernah letak resepi di sini , sape2 yg suka masakan berkuah mcm ni leh cuba buat ye..!



MIHUN KUAH TOMATO
BY: Sofea@after6am 

Bahan-bahan:
1/2 bungkus mihun
3 ulas bawang putih~ cincang halus
isi ayam bhgn dada ~ hiris nipis
 2 sb cili kering mesin~ nak pedas tambah lagi
1 kiub ayam
Sos tomato ~ ikut la nak masam mcmana
2 pokok sawi pak choy
taugeh ~ buang akar & celur sebentar
1 biji tomato
garam & gula
1/2 st serbuk lada sulah @ lada hitam
air secukupnya
minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Rendam mihun dalam air panas hingga lembut dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan cili mesin.
3. kacau sebentar dan masukkan isi ayam serta batang sawi. Tambah 1 cawan air dan biarkan mendidih dan ayam empok. Kemudian masukkan sos tomato, garam, gula & serbuk lada secukup rasa.~jika ingin kuah lagi boleh tambahkan air.
4. Akhir sekali masukkan daun sawi dan tomato yg di potong 6. Perlahankan api dan biarkan kuah reneh.



 Cara menghidang : Masukkan mihun ke dalam mangkuk, taburkan taugeh, daun sup & daun bawang, hirisan buah tomato dan bawang goreng kemudian sendukkan kuah. 

Wednesday, August 3, 2011

JENIS-JENIS TEPUNG

Assalamualaikum..Semasa blogwalking tadi terjumpa artikel ini di sini. Dh masuk bulan ramadhan ...x lama lagi nak raya, tentu nak buat kek & biskut utk hidangan raya nanti..bahan utama utk membuat kek & biskut adalah tepung..ada berbagai2 jenis tepung dan fungsinya..so akak cnp di sini utk rujukan bersama.

DARIHAL ANEKA TEPUNG


TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah didapati.

TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.

TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.

TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.

TEPUNG KRIMER
Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah tepung susu daripada jenama “Carnation”.

TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.

TEPUNG SUPERFINE
Superfine sama dengan flourcake flour.Tekstur Tepung ini halus,seperti  self raising flour tapi tiada bahan penaik didalamnya seperti self raisingflour.Tepung nie dikotegeri dalam tepung low protien.

TEPUNG HONG KONG

Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.

TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.
Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan beras merah bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung, sesuai mengamalkannya.

TEPUNG OPTIMA

Tepung optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya dan sesuai dibuat kek keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna, tepung jagung atau tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan bergantung pada resepi.

TEPUNG WHOLEMEAL

Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak berat (heavy-textured).

TEPUNG HOEN KWEE

Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di pasaran teoung jenis ini mempunyai pelbagai jebis warna pembungkusnya. Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow).
Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.

TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka. Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.

TEPUNG UBI
Tepung kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago flour).

TEPUNG JAGUNG

Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.

TEPUNG NAIK SENDIRI?
Apa yg dimaksudkan dgn tepung naik sendiri dan gula kastor?
Tepung naik sendiri adalah SELf-RAISING FLOUR atau ‘Flour with Added Raising Agent’. Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and/or soda bicarbonate)

TEPUNG ROSE?
Rose Flour ada mengandungi bahan yg boleh merangupkan biskut tetapi anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung
itu tidak terlalu banyak. Biskut yg diperbuat dengan Rose Flour akan menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung cookies.Elok kalau dibuat Biskut Almond London.

TEPUNG HONGKONG?
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour sejenis tepung yg
sangat putih, digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek/biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (berkutu/berkulat). Oleh kerana faktor inilah juga maka ia tidak dijual di pasaraya. Jika anda ingin membuat kuih pau, boleh gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lainnya) walaupun hasilnya mungkin tidak sama tetapi rasanya tetap serupa.

TEPUNG GLUTINOUS RICE ?
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata kedai (termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik pembungkusnya hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi, jangan terkeliru.

TEPUNG KEK ?
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli di dalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yg agak sama jika anda mengayak tepung gandum sebanyak 3 kali.

TEPUNG OPTIMA ?
Tepung Optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya.
Tepung Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita menyediakan Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan telur, air mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan mixer sehingga adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia dibakar.
Tetapi dalam resipi Kek Marble Blackmore ia adalah salah satu bahan yang kita gunakan untuk buat kek tersebut. Berbanding dengan Kek Marble yang hanya menggunakan tepung gandum/ tepung naik sendiri sahaja, kek marble yang menggunakan tepung optima ini lebih gebu dah halus hasilnya.ila kita ke kedai yang menjual bahan-bahan membuat kek seperti Bake with Yen di Malaysia misalnya, ia juga dapat digantikan dengan tepung sponge cake mix yang telah sedia ada. Anda boleh beli ready made sponge cake mix, perasa original dan gantikan dengan tepung optima.

KAY TEOW SUP

Assalamualaikum..Dah tau nk masak apa utk berbuka nanti ?  Apa kata cuba kay teow sup..menu yg cukup ringkas dan mudah disediakan..masak je sup x kiralah sup ayam @ sup daging...kemudian celurkan kay teow, boleh juga diganti dgn mee kuning @ mihun. Sup tu masak banyak pun x pe, boleh makan dgn nasi time sahur nanti...senangkan!




Untuk yg suka pedas boleh mkn dengan sambal kicap..cili padi + kicap!

MEE GORENG BASAH

Assalamualaikum...Ni menu iftar hari pertama berpuasa, orang lain dah habis tayang akak baru  nak update..biasalah kan bz mengalahkan perdana menteri..kita orang berbuka biasanya tak makan nasi , so kenalah masak mee @ mihun dan sedikit kuih @ puding. Nasi makan time sahur...senangkan! x delah  susah2 nak fikir bab2 lauk, untuk mkn sahur biasanya dimasak selepas balik solat tarawih. Alhamdulillah, suami dan anak yg tinggal sorang tu x banyak kerenah bab mkn, masak je apa pun gerenti  habis. ok lah, ni menu 1 ramadhan..Nak masak apa pula hari ni x tau lagiii......!



MEE GORENG BASAH
BY: Sofea@after6am

 BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mee kuning ~ basuh & toskan
3 ulas bawang putih~ tumbuk
3 ulas bawang merah~ tumbuk
3 sb cili kering kisar
daging~ hiris nipis, rebus hingga empok & simpan air rebusan
udang sederhana besar
2 keping fish cake~  hiris nipis
2 pokok sawi pak choy
taugeh ~ buang akar
3 sb sos tiram
2 sb sos tomato
3 sb kicap ABC
garam & gula
minyak utk menumis
hiasan: tauhu goreng, daun sup & daun bawang, tomato, cili merah & bawang goreng

cara:
1. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan cili kisar. kacau hingga pecah minyak.
2. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap, garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan air rebusan daging, daging, udang dan fish cake.
4. Bila mendidih masukkan sawi , taugeh dan mee. Kacau rata dan bolehlah padamkan api.
5. Semasa menghidang taburkan bahan2 hiasan di atasnya.

...Mee ni kalau dimasak utk berbuka puasa, masak dahulu semua bahan dan biarkan dalam kuali, dh sampai waktu berbuka baru masukkan mee,  tambah air panas jika ingin mee yg basah, kacau sebentar dan bolehlah dihidang. Jika dimasukkan mee terlalu awal mee akan kembang dan x sedap!

Monday, August 1, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 1432H

Assalamualaikum..
Seiring terbenam mentari di akhir Sya’ban
tibalah kini bulan Ramadhan
Pesan ini sebagai ganti jabat tangan
untuk memohonkan maaf dari kekhilafan
Marhaban yaa Ramadhan..

 Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua muslimin & muslimat tak kira di Malaysia atau di luar negara...Alhamdulillah, Syukur kepadaMu Ya Allah kerana masih berpeluang utk menyambut Ramadhan pada tahun ini..Semoga Ramadhan kali dan tahun2 yg berikutnya menjadi Ramadhan yang paling bermakna dalam hidup kita sebagai hambaNya yg beriman.