PIZZA HENTAM SAJALAH..
BY : Sofea@after6am
BAHAN-BAHAN:
500 gm tepung roti ~ akak guna tepung gandum cap sauh
1 paket Yis mauripan ~ 11 gm
2 sb gula
1 sk garam
21/2 sb water roux
31/2 sb mentega
air ~ lebih kurang 1 cawan @ ikut lembut
Topping
sos spagetti cendawan
capcicum merah & hijau ~ potong dadu
sosej ayam~ potong serang
isi ketam
mozarella cheese
cara:
1. Yis + 1 st gula + 1/2 cawan air suam ~ kacau dan biar hingga berbuih.
2. Masukkan tepung dlm besen campur semua bahan termasuk yis tadi dan uli sambil letakkan air sedikit2 hingga jadi doh. Kalau nak guna BM pun boleh!
3. Bahagi doh kepada 6 bahagian dan perap 30 min.
4. Ambil sebiji doh dan leperkan , buat sehingga habis.
5. Letakkan doh yg dileperkan tadi ke dalam try dan cucuk2 bhgn tengahnya dgn garpu.
6. Bakar 10 minit dalam oven pd suhu 170"c.
7. Keluarkan dari oven dan letakkan topping. kemudian bakar semula pada suhu 180'c - 20 min @ sehingga masak.
8. Selepas dikeluarkan dari oven sapu bahagian tepi pizza dgn olive oil @ mentega.
Ni la crust pizza yg dibakar 10 min sebelum diletak topping..kalau byk masukkan dalam plastik dan simpan dlam p.ais.
Bestnya kak.
ReplyDeleteKak Pia sayang.... Sedapnyer kak.... Cantik molek jer kejadian pizza akak.... Anak saya dari awal ramadhan request suruh wat pizza ni.... Ada pizza crust lebih tak.... post 4 kat sini eh..... Terima kasih kak...
ReplyDelete