PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
by: Sofea@after6am
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar je
50g Mentega
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.
Assalam sofea,
ReplyDeletecantik kejadian puding ni..suka tengok..
kita ni bilalah nak buat ..huhu
cantikknya puding cheese tu...
ReplyDeleterose lagi.....
sedapp lak tu puding ni..
mas dah banyak kali buat...
cantiknya acu munge munge rose u... teringin la nak mencarinya.. cantik bangat la kak..
ReplyDeletenampak gaya kena cuba jg ni.cantik betul puding sofea,berkenan tgk. :)
ReplyDeletesalam kakpia..dah selamat berbuka ke? hehehhe...ramai jugak yg dah buat puding cheese ni..saya ni semangat nak membuat tu ada..tapi semangat nak mengabiskan puding tu lemah skit..hehheh...buat puding kasih bertaut dah 3 hari tak habis2 lagi...adusss...
ReplyDeleteassamualaikumwbh kak sofea......jiran sebelah umah dtg ni....mboi3....tomey tol mould munge2 tu......:)
ReplyDeletesalam kak sofea.. sedap tu .. ita pun dah buat puding ni.. lemak2 je rasanyakan.. lawa bentuk bunga2 tu.. menarik la
ReplyDeleteermm... mmg sedap cis puding nih :) yummy!@~
ReplyDelete