source : Gert (Mango Panna Cotta)
diolah : K.Nor@SecubitGaram
diedit : Sofea@after6am
Bahan-bahan:
9gm gelatin ~ ( 1 1/2 sb gelatin Halagel)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk ~ (2 cawan fresh milk + 1/2 cwn susu cair Ideal)
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila ~ (ganti dgn 1/4 st strawberry paste)
Puri strawberry:
5 biji buah strawberry ~ blend utk dijadikan puri + 2 sudu besar gula
Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah strawberry ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri strawberry ke atasnya dan bolehlah dihidangkan.
assalamualaikum kak..wahhh..stoberi panna cota lagiks...sedapnyer..suka tengok yg lep lep tu kak..
ReplyDeletekak Sofeaaaaaaaaaaaaa...adoyai...kalah la talam lapis kita...kalu jual mesti penuh gerai kak sofea...sbb seme serbu Strawberry panna cotta ni....
ReplyDeleteOpsy....lupe lak, kan ke rumah kita sebelah menyebelah jer.....nanti kak tekan loceng tau....letak kat depan pintu...ayu kat belakang jemur kain....heeeeeeee:)
Salam Ramadhan dan selamat berpuasa buat Sofea...amboii tayang pannacotta lak....bahaya tul akak ni...jalan2 dapur org...rasa sume nak buat...tp x byk masa.. Blk ofis terkejar2 masak...kalau pakai kain batik..sure melurut kain...hehehe
ReplyDeletepia, patut la tak putih melepak sbb guna susu cair ya..
ReplyDelete