Assalamualaikum..Semasa blogwalking tadi terjumpa artikel ini di sini. Dh masuk bulan ramadhan ...x lama lagi nak raya, tentu nak buat kek & biskut utk hidangan raya nanti..bahan utama utk membuat kek & biskut adalah tepung..ada berbagai2 jenis tepung dan fungsinya..so akak cnp di sini utk rujukan bersama.
TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara  lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah  didapati.
TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.
TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.
TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.
TEPUNG KRIMER
Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke  dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau  di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini,  adalah tepung susu daripada jenama “Carnation”.
TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik  mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking  powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya.  Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata)  serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.
TEPUNG SUPERFINE
Superfine sama dengan flourcake flour.Tekstur Tepung ini  halus,seperti  self raising flour tapi tiada bahan penaik didalamnya  seperti self raisingflour.Tepung nie dikotegeri dalam tepung low  protien.
TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis  tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau.  Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual  tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat).  Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key  atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya)  walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.
TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot  dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan  plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi  moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak  hilang.
Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan  beras merah bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang  telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan  vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan  ibu mengandung, sesuai mengamalkannya.
TEPUNG OPTIMA
Tepung optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya  dan sesuai dibuat kek keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna,  tepung jagung atau tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan  bergantung pada resepi.
TEPUNG WHOLEMEAL
Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur.  Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin  agak berat (heavy-textured).
TEPUNG HOEN KWEE
Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah  masyarakat. Namun di pasaran teoung jenis ini mempunyai pelbagai jebis  warna pembungkusnya. Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung  kekuningan (pastel yellow).
Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel  green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa  titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara  plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut  kesesuaian anda.
TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat.  Anda boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka.  Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung  gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.
TEPUNG UBI
Tepung kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi  sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago  flour).
TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.
TEPUNG NAIK SENDIRI?
Apa yg dimaksudkan dgn tepung naik sendiri dan gula kastor?
Tepung naik sendiri adalah SELf-RAISING FLOUR atau  ‘Flour with Added Raising Agent’. Tepung naik sendiri mempunyai  kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and/or  soda bicarbonate)
TEPUNG ROSE?
Rose Flour ada mengandungi bahan yg boleh merangupkan biskut tetapi anda  tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung  jagung
itu tidak terlalu banyak. Biskut yg diperbuat dengan Rose Flour akan  menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung  gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung  cookies.Elok kalau dibuat Biskut Almond London.
TEPUNG HONGKONG?
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour sejenis tepung yg
sangat putih, digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan  peralatan kek/biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah  rosak (berkutu/berkulat). Oleh kerana faktor inilah juga maka ia tidak  dijual di pasaraya. Jika anda ingin membuat kuih pau, boleh gunakan  tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lainnya) walaupun hasilnya mungkin tidak sama tetapi rasanya tetap serupa.
TEPUNG GLUTINOUS RICE ?
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata  kedai (termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik  pembungkusnya hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi,  jangan terkeliru.
TEPUNG KEK ? 
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour  (boleh dibeli di dalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yg agak sama  jika anda mengayak tepung gandum sebanyak 3 kali.
TEPUNG OPTIMA ?
Tepung Optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya.
Tepung Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita  menyediakan Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan  telur, air mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan  mixer sehingga adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia  dibakar.
Tetapi dalam resipi Kek Marble Blackmore ia adalah salah satu bahan  yang kita gunakan untuk buat kek tersebut. Berbanding dengan Kek Marble  yang hanya menggunakan tepung gandum/ tepung naik sendiri sahaja, kek  marble yang menggunakan tepung optima ini lebih gebu dah halus  hasilnya.ila kita ke kedai yang menjual bahan-bahan membuat kek seperti  Bake with Yen di Malaysia misalnya, ia juga dapat digantikan dengan  tepung sponge cake mix yang telah sedia ada. Anda boleh beli ready made  sponge cake mix, perasa original dan gantikan dengan tepung optima.
bagus info ni..tkasih berkongsi. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
ReplyDeleteπ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570