Assalamualaikum
Salah satu menu simple yg dimasak utk lunch hari ni, selalu buat sambal goreng ni coz fav seisi keluarga..resepi mcm kat sini tapi kali ni masukkan 2 tangkai daun kari sebagai penambah aroma.
SAMBAL GORENG IKAN BILIS & TEMPE
BY : Sofea@after6am
Bahan-bahan : ~ agak2 sndiri lah ye!
Ikan bilis ~ rendam sebentar, toskan & goreng garing.
Tempe ~ potong nipis & goreng
Kentang ~ potong wedges & goreng
Kacang tanah ~ goreng
cili kisar secukupnya
2 tangkai daun kari
Air asam jawa
Garam & gula
CARA:
1. Panskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan daun kari, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
2. Kacaukan sebentar dan masukkan semua bahan yg telah digoreng tadi.
3. Kecilkan api dan kacau hingga semua besalut dgn cili. Siap utk dihidang.
salam sofea,akak pun suka tempe walaupun bukan keturunan jowo hehe tambah petai ke lagi terangkat tapi kalau bagi ni kat akak tetap habis ni heeee
ReplyDeleteSalam Sofea. Tak lama lagi bulan pose, ni mmg menu wajib setiap tahun!
ReplyDeleteMesti tambah menyelerakan dengan aroma daun karinya tu...mmmm
ReplyDelete