Pages

Nuffnang

Thursday, June 7, 2012

KUIH SAGU @ BRONOK

Assalamualaikum..

Kuih utk minum teh petang semalam, tergoda tgk kuih yg Rabiatun buat dan kebetulan ada sebiji kelapa muda kat rumah so tanpa berlengah lagi mulalah operasi membuat kuih kegemaran seisi keluarga ni,  lembut, manis & sedap ...begitulah ungkapan yg dpt digambarkan bila dapat mkn kuih hasil air tgn sendiri..Kaalu teringin nk makan petang ni leh buat sendiri k..:)

KUIH SAGU @ Bronok
RESEPI : Mamakastam@MyResipi
SUMBER : Rabiatun, Ika, Izah, Tun Telani

BAHAN-BAHAN :

1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose
~ utk sukat sagu, air & gula akak guna cawan metrik~

  Cara2:
  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji(yg ni kita kukus terlebih masa sampai dia betul2 jernih). Lagi enak rasanya - me kukus setengah jam.
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap!

4 comments:

  1. assalamualaikum kak pia ^^
    mmg sedap buat kuih sagu guna resepi nih. xde lagi biji2 putih kat tengah tu. suke! suke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Tun..ye kan mmg sedap kuih sagu ni, akak pun suke:)

      Delete
  2. alaaa kak piaa sedapnyeee kalo laaa kelapa kite xmasam kes lupe nk masuk peti sure bronok ni da masuk dlm mulut kite jgk....ngidammmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar, x pe next time leh buat, sianye ngidam nk mkn, kalau dekat leh akak bagi rasa ;)

      Delete