Pages

Nuffnang

Tuesday, March 22, 2011

AYAM BLACK PAPER

Assalamualaikum...menu ringkas je hari ni..setelah 2 hari membaham landak..tukar ke binatang lain pulak..Ayam Black Paper yg main belasah je bahan2nya tapi Wanie kata sedappp...! mkn nasi sampai 2 pinggan..tapi sayur peria mmg dia x mkn..pahit, tapi bagi akak  my fav sayur taw ..!



AYAM BLACK PAPER
BY : Sofea@after6am

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam ~ goreng ayam 1/2 masak
2 ulas bawang putih
sedikit halia
 2 biji cili padi ~ diketuk
4-5 sb sos lada hitam
air secukupnya
1 biji cili merah & cili hijau ~ potong memanjang
1/2 labu bwg besar~ potong bulat
sedikit daun sup & daun bawang
garam ~ jika perlu

Cara:
1. Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
2. Perlahankan api dan tuangkan sos lada hitam, cili padi dan sedikit air.
3. kacau hingga mendidih , kemudian masukkan ayam .
4. Bila kuah agak pekat , masukkan hirisan cili merah & hijau, bawang besar, daun sup & daun bawang.
5. siap utk dihidang dgn nasi putih.

P/s ~ Akak guna Sarawak Black Paper Sauce brand Pawada~ mmg sedap , x perlu tambah garam @ gula lagi dlm masakan.

Menu sampingan~ sayur peria dgn udang.

2 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Mak aii senangnya. ambik resepi ye kak.

    ReplyDelete
  2. Sam..ambik la..mmg senang sgt..! sos black paper sarawak tu mmg sedap..!

    ReplyDelete