AYAM BLACK PAPER
BY : Sofea@after6am
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ~ goreng ayam 1/2 masak
2 ulas bawang putih
sedikit halia
2 biji cili padi ~ diketuk
4-5 sb sos lada hitam
air secukupnya
1 biji cili merah & cili hijau ~ potong memanjang
1/2 labu bwg besar~ potong bulat
sedikit daun sup & daun bawang
garam ~ jika perlu
Cara:
1. Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
2. Perlahankan api dan tuangkan sos lada hitam, cili padi dan sedikit air.
3. kacau hingga mendidih , kemudian masukkan ayam .
4. Bila kuah agak pekat , masukkan hirisan cili merah & hijau, bawang besar, daun sup & daun bawang.
5. siap utk dihidang dgn nasi putih.
P/s ~ Akak guna Sarawak Black Paper Sauce brand Pawada~ mmg sedap , x perlu tambah garam @ gula lagi dlm masakan.
Menu sampingan~ sayur peria dgn udang.
Assalamualaikum...
ReplyDeleteMak aii senangnya. ambik resepi ye kak.
Sam..ambik la..mmg senang sgt..! sos black paper sarawak tu mmg sedap..!
ReplyDelete