UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram 
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
5bj cili padi ~ dihiris (yg ni k.nor tambah)
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang  dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur  dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng  hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan  kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang  putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum  tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah  red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos  menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap  dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
 Tenggiri Masak Kicap
 Sayur campur



sama menu kita ya.. tp menu pia lagi meriah ni.. :)
ReplyDeleteisshh k.nor biase2 je tu..menu k.nor pn ape kurangnye...best2 belaka..;)
ReplyDeletekak sofea cayang, sedapnya menu akak ni lambat singgah kalau x tadi leh rasa kan...hehe
ReplyDeleteNieza syg..tu la pasal, nanti dtg awal2 tau..;)
ReplyDelete