Pages

Nuffnang

Wednesday, August 10, 2011

MEE HAILAM AFTER 6AM

Assalamualaikum...Sekejapnya masa berlalu, sedar x sedar dh masuk hari ke 10 kita berpuasa...Ni pula menu berbuka semalam, Mee hailam..sesuai sgt utk berbuka sbb kurang pedas..bulan puasa ni x leh sgt mkn pedas2 nanti susah pula nak bertarawih..asyik ulang alik ke tandas...tapi sesetengah org jugak, ada yg x kisah pun bila mkn pedas..lagi pedas lagi ummp katanya...ikut perut masing2 lah ye..Resepi sebelum ni akak masukkan isi ayam,  di sini, kali ni tukar ke daging pula..

MEE HAILAM AFTER 6AM

Bahan-bahan:
1 bks mee kuning~rendam sekejap dlm air panas & toskan
udang sederhana besar
150 gm daging hiris nipis
2 sb lada hitam-tumbuk
2 ulas bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
1 kiub pati ayam 
4 sb sos tiram
1 sk kicap pekat mee
1 sb tepung jagung-bancuh dgn sedikit air
garam 

sayur2an-ikut le nak letak byk mn
kobis
kailan
carrot
lada capcicum-hijau
1/2 btg saleri
tomato

Bahan tabur:
Bawang goreng
cili merah
daun sup/daun bawang

cara:
1. Bersihkan daging, hiris nipis, rebus hingga empok dan ambil airnya
2. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging, carrot dan air rebusan daging tadi.
3. Bila mendidih masukkan sos tiram, kiub ayam & kicap pekat.
4. kemudian masukkan udang dan semua sayur2an. kacau hingga mendidih dan masukkan mee. Tambahkan air panas jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan siap utk dihidang!

Kalau masak utk berbuka, masak semua bahan (kecuali mee)  hingga mendidih, tutup api dan biarkan kuah dalam kuali, dh dekat nak berbuka baru masukkan mee ~ utk mengelakkan mee terlalu kembang.

Teh laici..Menghilangkan dahaga setelah seharian berpuasa, x kisahlah minum sejuk @ panas.

9 comments:

  1. amboi kak pia... tayang mee hailam nampak, kita suka kak mee ni... kak tipah pon suka... heeee

    ReplyDelete
  2. Salam kak! waaahhh! lama dah rasanyer tak buat mee hailam ni kak! masuk list jugak! hihihi..sedapnyerrr!!! suke sgt mee hailam sbb laki kita pun tak cerewet bila nak makan :D

    ReplyDelete
  3. Ana..k.tipah tu semua dia belasah, tolak batu ngan kayu je ;)

    wsalam ika..laki akak pun x cerewet bab mkn, masak la apa pun, dia x kisah.:)

    ReplyDelete
  4. tun pun dh lama x wat mee hailam... nk beli mee kuning kene gi basar basah. kat sini, kalau kat supermarket tu, mee ada tulisan cina..jd was2 pulak. huhu

    ReplyDelete
  5. Assalam sofea,
    mee hailam sedapnya nampak tu..kita ni mee2 apa jenis pun kita tak tolak..bolehlah masuk list ni..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum akak...
    waah tgk mee hailam tu mmg sgt sedap ler akak... kalau irfan mmg suka makan mee nie.. mmg nmpk sedap

    ReplyDelete
  7. x pnh lg rasa teh laici..nk kena cuba jg ni..:)

    ReplyDelete
  8. Kak pia...sedapnyer mee hailam akak... peberet saya dari dolu-dolu lagi.... Mee akak memanglah menepati catarasa saya kak.... sebab saya memang suker mee hailam yg ada dgg... Nak2 yg guna stock air dgg... perghhhh.... tak terucap dek kata-katalah kak....

    ReplyDelete
  9. tkasih bg resepi teh laici tu..dah beli laici tp blm tbuat lagi...nanti eh. :)

    ReplyDelete