Pages

Nuffnang

Tuesday, June 14, 2011

TENGGIRI GORENG BERCILI

Assalamualaikum...Jom tgk menu lunch akak hari ni, simple je kan..! walaupun dh tinggal 3 beranak je dlm rumah ni, masak tetap masak..sesetengah org kata x payah masak lah, 3 mulut je nak makn..gi beli lauk kedai lagi senang..x payah susah2 nak masak..beli bungkus, x pun mkn kat kedai je..lepas mkn, basuh tangan balik rumah..pinggan pun x payah basuh..ishh mana best beli lauk kedai , kadang2 x kena selera kita..dan kadang2 ada yg kata mak masak lagi sedap!..tu pasal la hari2 kena masak..TAPI kalau dh x dapat nak elak @ emergancy  terpaksa jugak beli lauk kedai, tapi tak la selalu...ok selamat memasak semua, dapat pahala tau masak utk suami dan anak2...dan kalau ada lebih tu boleh sedekah jiran2..lagi byk pahala..! :)


TENGGIRI GORENG BERCILI
BY : Sofea@after6am

Bahan-bahan:
3 ketul isi ikan tenggiri
serbuk kunyit
garam
1 sb tepung jagung
1 btg serai ~ ketuk
1 biji bawang besar ~ kisar
2 ulas bawang putih ~ kisar
3-4 sb pes cili
3 sb sos tomato
garam & gula
Daun bawang.

cara:
1. Bersihkan ikan, lumur dgn garam, kunyit dan tepung jagung. Goreng hingga masak dan angkat.
2. Panaskan minyak  tumis serai , bawang besar  hingga wangi dan masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Tambahkan air mengikut kepekatan yg dikehendaki.
4. Setelah mendidih masukkan ikan dan kacau hingga semua bersalut dgn cili . Angkat dan taburkan daun bawang. Siap utk di hidang.

2 comments:

  1. Sofea ....slm kenal juga, ida follow..oppps K'ida kut dh ni..sedappppnyerrr ikan sambal...suka3

    ReplyDelete
  2. Ini kalau dapat kat alif memang makan sakan le jawabnya. Mesti mama dia tak larat nak suap.

    ReplyDelete