SPAGHETTI DAUN KESUM
BY: Sofea@after6am
1 paket spaghetti
sedikit garam
Olive oil @ minyakl jagung @ minyak masak
~rebus spaghetti hingga lembut, toskan dan renjiskan sedikit olive oil.
Utk kuah:
daging @ isi ayam~ cincang halus
3 ulas bawang putih
2 sb cili kering kisar
3 sb sos cili
1 botol sos spaghetti kimball@ Prego
1/2 tin cendawan butang~hiris nipis
garam & gula
sedikit serbuk lada sulah
air
minyak utk menumis
Daun kesum~ utk tabur
Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih yg telah dicincang halus hingga wangi & masukkan cili kisar.
2. Masukkan isi ayam @ daging & kacau hingga air dari daging tadi kering.Tambah air jika daging masih keras.
3. Tuangkan sos spaghetti, sos cili dan kacau hingga mendidih. jika pekat boleh tambahkan sedikit air. Masukkan garam, gula & lada sulah secukup rasa. Kemudian masukkan cendawan butang dan perlahankan api, biarkah kuah reneh dalam periuk sbb lagi lama lagi sedap.
4. Cara menghidang: Masukkan spaghetti dalam pinggan, sendukkan kuah dan taburlah hirisan daun kesum. Selamat mencuba!
As'salam wah ptg masuk dapur k.sofea jd lapar pulak... negok ada hidagan spagetti .. mmg fv keluarga juga ni...nnt leh try yg letak daun kesum..pasti harum baunya...
ReplyDeleteni menu org demam ke? eh..eh..org demam mkn bubur jek..bak sini nak prabihkan..hehe
ReplyDeletesalam rindu kak... wahh unik nih letak daun kesum.. leh cuba..lg bagus klu ader ulam2 nih kan kak kan kan..... dapnyerrrrr....
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteKak pia nak air lemon segelas
kak pia.. ni mmg tekak melayu habis nih.. hehe..
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeleteWow bestnya SPAGHETTI DAUN KESUM sedap ni....