PUDING BANDUNG HARUM MANIS
BY: Sofea@after6am
Bahan-bahan:
1 bungkus agar-agar serbuk ~10 gram
1 tin susu cair + air ~ jadikan 1 liter
Gula ~ ikut manis
perisa sirap ros
1 biji telur
1/2 st esen vanila
Cara:
1. Pukul telur + esen vanila, jgn terlalu kembang & ketepikan.
2. Masukkan susu dan air dalam periuk dan taburkan agar2 serbuk. Kacau2kan sebentar hingga agar2 larut dan panaskan atas dapur hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan beberapa titik perisa sirap ros dan kacau.
4. Perlahankan api dan tuangkan telur tadi, biarkan mendidih dan bolehlah dimasukkan ke dalam acuan.
5. Biarkan sejuk dan beku , kemudian masukkan dalam peti ais. Keluarkan bila siap utk dihidang. Enak di makan sejuk.
Contoh perisa sirap ros~Google search
Assalam kak pea,
ReplyDeleteuii sedapnya kalo dapat mkn puding time panas2 gini..Nyaman jer rasa tekak,xsedaq seketui2 ngap,hehe..Cantik nya puding lebiu tuh duk posing..Pstt akak duk kat blk pulau eks..
sedapnyerrr....luv..luv agi puding akak..hihihi
ReplyDeleteamboi kak ghajennya siap ada i lap u ulap me ,siap tingkat2 lagi,psstt minggu lepaih cheq p sek seri tp tak dan nak calling2 sbb p ambik anak ada kem kat sana pastu cheq p pasaq malam hehehehe dah bertaun tak naik bukit lik lau tu sampai traffic light pun tak stop heheheh lawak
ReplyDeletemcm2 saiz ada hati dia ya.. :)
ReplyDeletesedapnya...cun lak tu hhhmmm lapp u lagi...hehe
ReplyDeletealamak, sedapnya.boleh buat untuk anak ni.
ReplyDeletecuaca panas tak selera makan. makan puding ni sejuk2 mesti best :)
comel nampak puding tu dibentuk2 begitu.. teruja tgk..:)
ReplyDeletesdapnyeee
ReplyDelete