Pages

Nuffnang

Wednesday, April 20, 2011

BAWAL MASAK PEDAS

Assalamualaikum & Selamat petang, Ni lauk lunch tadi,selain sup sayur petola yg kat bawah tu, senang jugak nak masak ni, bahan2 yg digunakan pun x le banyak sgt...Buat My King yg selalu skodeng kat opis apa yg bini dia masak hari ni...jgn susah hati ada lagi ikan bawal tu utk dinner nanti..:)


BAWAL MASAK PEDAS
BY:  Sofea@after6am

1 ekor ikan bawal @ lain2 ikan yg boleh dimkn
garam*
serbuk kunyit*
1 sb tepung jagung*
minyak
~ ikan yg telah dicuci lumurkan dgn bahan betanda* ~ goreng hingga garing dan angkat.

Bahan sos:
2 ulas bawang putih~cincang halus
1 btg serai ~titik
3 sb cili kering mesin~ nak pedas tambah lagi
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
asam jawa sebesar ibu jari~ bancuh dgn 3/4 cawan air
garam & gula
1 biji bawang besar ~potong bulat

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih &  serai hingga wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kacau hingga cili betul2 masak. Kemudian masukkan air asam jawa, sos tomato dan sos tiram. Biarkan mendidih dan masukkan garam dan gula.
3. Bila kuah dh pekat masukkan ikan yg telah digoreng tadi serta bawang besar, balik2kan ikan dan boleh la dihidangkan. Sesuai utk seisi keluarga mkn tengahari @ mkn malam.


No comments:

Post a Comment