Pages

Nuffnang

Thursday, August 4, 2011

MIHUN KUAH TOMATO

Assalamualaikum.. Menu iftar 3 Ramadhan, Eh, masak apa semalam?  Tentu menu yg istimewa kan..! akak seperti biasa la x nak mkn nasi.. rasa nak mkn yg berkuah dan ada rasa masam2 sikit..baru berselera !..so Mihun Kuah Tomato adalah pilihan yg tepat..sebelum ni  akak pernah letak resepi di sini , sape2 yg suka masakan berkuah mcm ni leh cuba buat ye..!



MIHUN KUAH TOMATO
BY: Sofea@after6am 

Bahan-bahan:
1/2 bungkus mihun
3 ulas bawang putih~ cincang halus
isi ayam bhgn dada ~ hiris nipis
 2 sb cili kering mesin~ nak pedas tambah lagi
1 kiub ayam
Sos tomato ~ ikut la nak masam mcmana
2 pokok sawi pak choy
taugeh ~ buang akar & celur sebentar
1 biji tomato
garam & gula
1/2 st serbuk lada sulah @ lada hitam
air secukupnya
minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Rendam mihun dalam air panas hingga lembut dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan cili mesin.
3. kacau sebentar dan masukkan isi ayam serta batang sawi. Tambah 1 cawan air dan biarkan mendidih dan ayam empok. Kemudian masukkan sos tomato, garam, gula & serbuk lada secukup rasa.~jika ingin kuah lagi boleh tambahkan air.
4. Akhir sekali masukkan daun sawi dan tomato yg di potong 6. Perlahankan api dan biarkan kuah reneh.



 Cara menghidang : Masukkan mihun ke dalam mangkuk, taburkan taugeh, daun sup & daun bawang, hirisan buah tomato dan bawang goreng kemudian sendukkan kuah. 

1 comment: