NASI MINYAK BERIANI
By : Sofea@after6am
Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi ~ rendam 1/2 jam, bilas & toskan
1 cawan fresh milk
air secukupnya
garam & gula
kismis
utk tumis:
3 sb minyak sapi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in halia
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga
1 helai daun pandan ~ simpulkan
2 sb rempah beriani ~ bancuh dgn sedikit air
cara:
1. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan tumis , kacau hingga wangi.
2. Masukkan rempah beriani dan kacau hingga pecah minyak
3. Kemudian masukkan beras, susu, air ,garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan kismis.
4. Cara 1-3 akak masak guna dapur biasa, selepas masukkan kismis, kacau sebentar dan alihkan ke rice cooker.
5. Setelah siap masak bolehlah dihidang dgn lauk2 yg sesuai.
Dalca
Ayam Goreng Berempah
Acar Limau ~ mak bagi..
salam...
ReplyDeletemak aik sedap nyerrrrrrrr tgk lauk pauk akk nie..ayam berempah tuh sgt mengoda ku...
wsalam Aroha..jemput2, ada lagi ni utk dinner nanti..;)
ReplyDeletemeriah betul lauk hari ni...hehhhe...rempah briani akak guna cap apa?
ReplyDeleteQ..rempah beriani tu kwn akak dari johor bagi..Rempah Beriani Sharifah.
ReplyDeletewahh.. semua pun nmpk sedap..
ReplyDeleteSaya pun tak pernah makan nasi ni kak. Tapi nampak cantikk jee nasi tu. Akk saya baru perasan rupanya apam mentega akak tu sama dengan apam mentega gulabhangus. Resepi akk juga tapi di halfkan aje. Tak perasan betul.. Dia tak letak resepi asalnya dari sapa. Dandiubah cara membuatnya juga. Saboo jela. Patut la tak de beza sangt rasa ngan apam mentega akak tu. Sebab saya pernah buat dah apam mentega resepi aka tu yg kena perap tu kan. Saboo jela. Maaf ye kak. Saya tak perasan . Nanti saya letak n betulkan link tambah link aka. Tq kak bagitau.. Maaf sangat. Tadi ni baru perasan akak punya komen
ReplyDeleteHahaha suka..suka..suka. Kita yang buat dia kan kak
ReplyDelete