AYAM CILI BERGAJUS
by: Sofea@after6am
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ~ di potong kecil
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
halia~ hiris nipis memanjang
2 sb cili kering kisar
2 sb sos cili
2 st madu
garam
2 biji cili kering ~ potong 1/2 in~ goreng
50 gm gajus ~ panggang @ goreng
daun bawang
minyak
Cara:
1. Bersihkan ayam lumur garam kunyit, goreng hingga masak & angkat.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih dan halia hingga wangi dan masukkan cili kisar.
3. kemudian masukkan garam dan cili sos~ masukkan sedikit air jika perlu.
4. Masukkan ayam, gajus , cili kering yg telah di goreng tadi dan madu. Kacau dan akhir sekali masukkan hirisan daun bawang.
5. Siap utk dihidang.
Assalam kak sofea, apa khabar? lama tak singgah sini...sekali tgk ayam bergajus yg menyelerakan..tumpang mkn yer..:)
ReplyDeleteEmmmm....nampak sedap dan menyelerakan...:)
ReplyDeleteWow rajinnya kak pia. Kalau saya le menu lunch carry forward ke dinner. hehehe pemalas kan?
ReplyDeleteini kalau makan dgn nasi briyani sedap ni...ada gajus...:)
ReplyDeleteissnita..lauk2 msk simple gini mmg sedap kalau mkn dgn nasi putih, cuba lah..! :)
ReplyDeleteNieza..waalaikumsalam,akak sihat Alhamdulillah..:)
ReplyDeletecik cek..t.ksih krn sudi singgah sini..:)
ReplyDeletesam..Kadang2 lepas lunch siap ratah2 lagi mana x habis..alamatnya dinner kena masak benda lain le pulak! ;)
ReplyDeleteQ..x pernah mkn lagi lauk ni dgn nasi beriani..dgn nasi putih tu selalulah..:)
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Sofea..
ReplyDeleteSedapnya kak ayam tu digandingkan dgn gajus..Mesti rasa pedas dan sedikit manis ni kan..nyumm..