Pages

Nuffnang

Tuesday, October 25, 2011

CUCUR JAGUNG PEDAS

Assalamualaikum...Masa utk minum petanggg! baru lepas buat cucur jagung, panas2 lagi niii..meh la join akak minum petang..teh "o" pun dok berasap2 lagi...terfikir gak tadi nak rebus ke, buat bubur ke @ nak buat cucur...so cara paling cepat buat cucur je lah... Setengah org suka cucur jagung manis tapi akak lebih suka yg pedas...tapi x de la pedas sgt, ada rasa2 cili sikit gitu..ok lah memandangkan bahan2 utk buat cucur ni main campak2 je..so agak2 sendirilah ye..!


CUCUR JAGUNG PEDAS
BY : Sofea@after6am

BAHAN-BAHAN:

2 Tongkol jagung ~ hiris nipis isinya
Udang hidup/ udang kering/ ikan bilis
2 sb cili kering kisar
sedikit daun kucai
Tepung gandum
Garam
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng

Cara:
Masukkan semua bahan kecuali minyak dalam satu bekas, masukkan air sedikit2 dan gaul mengikut kepekatan yg dikehendaki. Lebih kurang macam buat cocodok tu..kemudian panaskan minyak dan bolehlah  digoreng. senang kan!


Jemput makan..!

4 comments:

  1. waduh sedapnye sofea..akak x pernah wat cucur jagung sbb bila plan nk wat cucur yg campur 'benda2 asing' nih (hehe)..balik2 anak2 akan suh wat cucur telur yg kosong tuh..alahai!!

    ReplyDelete
  2. Salam sedaonya cucur jagung.. pagi tadi pun buat juga.. ini tentu menarik sebab yang ni pedas..:)

    ReplyDelete
  3. dah lama x makan cucur jagung.. sedapnya tgk.. nie versi pedas lg best nie...

    ReplyDelete
  4. Assallamualaikum kak Sofea..
    Emm..cucur mmg sedap.. dapat yg pedas lagi sedap.. Naz suka cucur jagung ni tapi dah lama tak buat..

    ReplyDelete