Pages

Nuffnang

Thursday, June 14, 2012

POPIA BASAH

Assalamualaikum

Pernah buat kulit popia tak?  Akak dh 3, 4 kali buat kulit popia ni, tak de lah susah sgt, main sapu2 adunan atas non-stick pan je..cuma yg penting kuali jgn terlalu panas, bila terlalu panas adunan tepung tak dapat lekat di kuali, so buka api kecil je..buat kulit popia ni kalau 2 orang lagi cepat siap, sorang lenser atas kuali sorang lagi boleh angkat kulit yg dh masak. Agak renyah juga la buat popia basah ni, perlu siapkan kulit, inti dan sosnya tapi hasilnya mmg berbaloi la sbb dapat byk dan puas makan hasil air tangan sendiri..:)


POPIA BASAH
BY : Umie e @Myresipi
SUMBER : Ita, Ros Jintan manis, Hana

BAHAN UTK KULIT POPIA :
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Cara2 untuk buat kulit popia boleh rujuk di My Resepi dan di sini
Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan
Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper 
Buat dari arah jam
Mulakan dari tepi dulu
Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar
Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
Boleh disusun berlapis2 ia tak melekat.

BAHAN-BAHAN INTI :
BY : Sofea/kfiza@Myresipi

50 Sen taugeh
1/2 biji sengkuang (sagat)
1 btg lobak merah (sagat)
2 sb udang kering
2 biji tauhu (lecek dgn garpu)
2 ulas bawang putih
1/2 st serbuk kunyit
garam & lada sulah

1. Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan tauhu, udang kering & serbuk kunyit.
2. Kemudian masukkan sengkuang & lobak merah yg telah disagat tadi.
3. Akhir sekali masukkan taugeh, garam & lada sulah secukup rasa.
4. Angkat dan biarkan sejuk sebentar.

Sos :
3 sb cili kisar
2 ulas bawang putih (blend)
1 biji bawang besar (blend)
 Air asam jawa
Gula kabung/ nisan
garam
Bijan (sangai)

CARA : Masukkan semua bahan sos kecuali bijan ke dalam periuk, kacau hingga mendidih dan pekat kemudian taburkan bijan.



Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal

Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung
sedia untuk dimakan
Sebenarnya cara penyediaan popia bergantung pada citarasa.
Jika nak letak sambal dulu pun boleh dan nak curah atas popia kemudian pon boleh
Ikut selera masing-masing.

  Tauhu yg dimasukkan dlm inti tadi selepas dimasak kelihatan seperti telur sebenarnya x letak telur pun.



14 comments:

  1. Salam Sofea :)

    wah popia basah my fav :P
    tapi selalu beli jer kulit tak pernah buat sendiri... sedap2x

    ReplyDelete
  2. wsalam mama hawa..
    Resepi dh ada, nanti leh try buat taw! ;)

    ReplyDelete
  3. salam kak sofea, Liza bab nk buat kulit tu yg malas, tp kalau bab mkn mmg rajin sgt.....hihihihhii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,
      Liza, adat lah kadang2 malas, kadang2 rajin..
      tapi bab mkn semua laju je..:)

      Delete
  4. salam sofea, akak belum pernah try ingat nak try jugak sbb teringin nak makan yg goreng tu dah biasa ni yg basah belum pnah buat akak kongsi resepi ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam K.Noor, nanti ada masa leh la try buat :)

      Delete
  5. As salam sofea, errr penah tengok mak BUAT...hehehe...sedap yg dibuat sendiri, tp saya lebih prefer yg goreng, n esp kulit yg buat sendiri tu perghhhsss....rangup dia mmg lain macam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Chah, utk popia goreng selalu akak beli kulit yg dh siap.
      mmg rangup ! :)

      Delete
  6. salam sofea..waduh ada popia basah ek..hubby akak plg suke popia camni..wajib beli kt pasar malam tiap minggu..hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, sama la dgn hb, suka popia basah..kalau malas nak buay sy pun beli jugak ;)

      Delete
  7. As'kum wahh sedap ni fav sha.. selalu beli tak pernah buat.. nampak mudah Insyallah bila cukup bahan nak cuba tq berkongsi resipi..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Shahriah, dh ada resepi tu, nanti leh try buat ye! :)

      Delete
  8. pebret juga nih...rindu..lama tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohah, amboi sampai rindu-rinduan pulakkk hehehe

      Delete