Pages

Nuffnang

Friday, October 7, 2011

LEPAT LIAT

Assalamualaikum.. Rasa nak makan Lepat Liat, bahan-bahan semua dh ada..daun pisang ambik tepi rumah, kelapa untuk inti dah siap kukur...pengukur tu pinjam kat mak..sebab zaman la ni x byk rumah yg ada pengukur kelapa..termasuk la rumah akak..hehe, Kuih Fav  suami dan anak2..lagi pun akak buat kuih sbb esok bercadang nak pi melawat kakak kat matrik..Dia suka sgt kuih ni ! Sebelum buat tanya mak dulu, biasalah kan kuih org dulu2 kena lah tanya pada yg arif...dan mcm biasalah jwpan yg mak kita beri..masuk tu sikit masuk ni sikit...tak de sukatan...Alahaii balik rumah buat sendirilah..Mula tu rasa renyah jg nak buat kuih ni..sbb kena ambil daun pisang pas tu layur, cuci, gunting, sapu minyak..kelapa pl kena kukur..akak guna kelapa tak terlalu tua..yg sedang molek utk buat inti..masak air gula bla bla bla...Alhamdulillah, ini lah hasilnya..lepat liat yg tak liat tapi lembut je masuk mulut, dgn inti yg lemak2 masin..feh! mmg puas hati lah..sape2 yg nak cuba ni akak letakkan resepi  ;)


LEPAT LIAT AFTER6AM
Sumber : My Mom
By : Sofea@after6am

A)  150 gm gula merah
      2 sb gula putih ~ nak manis tambah lagi
     1 cawan air
     1/ 2 cawan santan
     1 helai daun pandan ~ simpul

B)  300 gm tepung pulut
    1 Biji kelapa parut putih + sedikit garam (inti)
    Daun pisang secukupnya, layur dan sapu minyak

Cara:  (A) Masukkan gula merah, gula putih, daun pandan dan air ke dlm periuk, masak hingga semua gula larut dan mendidih, perlahankan api dan masukkan santan, kacau2 sebentar dan bolehlah diangkat. Tapis air gula tadi dan sukat sebanyak 1 1/3 cawan. Jika ada air gula lebih boleh di simpan utk kegunaan lain.

B) Masukkan tepung pulut ke dalam bekas  dan tuangkan sedikit2  1 1/3 cawan air gula tadi. Gaul hingga sebati . Adunan nampak lembik sedikit tapi x mengapa sbb kita perlu perap adunan ni selama 1/2 jam. 
Adunan akan jadi keras sedikit selepas di perap dan bolehlah di canai di atas daun pisang yg telah disapu minyak. Letakkan inti kelapa dan  lipat kemas seperti membuat lepat pisang. Buat sehingga habis dan kukus selama 25 -30 min. Dh siap boleh lah diangkat dan hidangkan utk seisi keluarga. Selamat Mencuba !

 Suka letak inti banyak2..

Jemput makan!
ooo La ni baru tau, makan time panas lepat ni rasa lembut, kalau mkn bila dh sejuk baru rasa liat2 skit..mcm rasa dodol, sbb tu namanya lepat liat..;)

12 comments:

  1. tak pernah lagi makan kuih ni..tp nampak sedap..klu liat2 pun sedap agaknya.

    ReplyDelete
  2. Kak Sofea,
    teringat kat arwah nenek...
    masa kecik2 selalu tolong dia buat kuih ni (tolong letak inti je)...sedap sgt..dah lm tak makan...nostalgia kuih ni...

    ReplyDelete
  3. kakpia saya dah salin resepi..nanti tunggu laporan masakan ek...hehehhe...terima kasih kak atas resepinya..takpernah makan lagi..tu yg teruja nak buat...:)

    ReplyDelete
  4. Alahai memang dah lama nak buat tetapi tak tahu resipinya. Susah nak dapat sekarang nie. Thanks Sofea. Ni nak pi market cari daun pisang nak buat.

    ReplyDelete
  5. Del..mmg sedap kuih ni..rasa liat2 mcm dodol..selmt mencuba :)

    ReplyDelete
  6. Hana..ye kuih ni mmg dari nenek moyang kita dulu2,teringin sgt nk mkn, kena la buat sndiri :)

    ReplyDelete
  7. Q..sama2, dh ada resepi nanti leh la buat, inti letak byk2 baru syok mkn.

    ReplyDelete
  8. k.paty..lama x nampak? hehe ni kita bagi resepi boleh la buat..kalau family akak ramai leh gandakan adunan tu..sbb 300 gm tepung yg saya buat ni dapat 18 biji lepat.

    ReplyDelete
  9. kak sofea,
    mas suka lepat liat..
    tapi tak pernah buat..
    selalu beli jerk..
    mas copy resepi yerk..
    mana tahu tetiba nak buat..he3
    sedappnya tengok lepat tu..

    ReplyDelete
  10. salam kak sofea...lepat liat ada ke rasa macam kuih koci tu yer...tak pernah mkn lieza..

    ReplyDelete
  11. Masakan yg enak2 di sini memang hebat lah..


    *jgn lupas saksikan Masterchef Malaysia 22 otb 2011 di Astro Ria www.mahamahu.com

    ReplyDelete
  12. kak sofea salin resepi ye mmg suka kuih lama2 mcm ni

    ReplyDelete