Pages

Nuffnang

Tuesday, May 8, 2012

MEE HAILAM AFTER6AM

Assalamualaikum..
Menu ringkas je hari ni, request dari anak2 nak mkn mee hailam. Dah byk kali buat dan resepi pun dh ada di sini & sinun. Pe2 pun akak copy paste semula di sini...Kalau teringin nak mkn mee hailam leh try buat dan semoga menepati selera anda..:)

MEE HAILAM AFTER 6AM
Bahan-bahan: ( 5 org mkn)
1 bks mee kuning-rendam sekejap dlm air panas & toskan
udang sederhana besar
isi ayam-potong nipis
2 sb lada hitam-tumbuk
2 ulas bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
1 kiub pati ayam 
4 sb sos tiram
1 sk kicap pekat mee
1 sb tepung jagung-bancuh dgn sedikit air
garam 

sayur2an-ikut le nak letak byk mn
bunga kobis
kailan
carrot
lada capcicum-hijau
1/2 btg saleri
tomato
5-6 biji cili padi-ketuk

Bahan tabur:
Bawang goreng
cili merah
daun sup/daun bawang

cara:
1. Bersihkan udang, ambil kepalanya-rebus dgn 2 cawan air+garam hingga   mendidih. Tapis ambil ainya utk jadikan stok.
2. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan ayam, carrot dan stok udang tadi.
3. Bila mendidih masukkan sos tiram, kiub ayam & kicap pekat.
4. kemudian masukkan udang dan semua sayur2an. kacau hingga mendidih dan masukkan mee. Tambahkan air panas jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan siap utk dihidang!

6 comments:

  1. Kak Sofea..nmpk myelerakan tgk mee hailam tu...bak mai spinggan dh puji2 ni...hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Sofea,
    dah lama tak datang sini...sedapnya mee hailam, feveret ni...

    ReplyDelete
  3. dah start masak2 ke pia :)

    ReplyDelete
  4. Salam Sofea...
    lama betul mama tak kemari...
    tak tahu yg Sofea tak brapa sihat...

    mee hailam Sofea nmpk selera betul :P

    ReplyDelete
  5. Sedapnya nampak mee hailam..dah lama tak buat dan makan mee ni..

    ReplyDelete
  6. Salam kenal Sofea....mi hailam yg menarik ni, jarang buat.....tp hubby suka.

    ReplyDelete