Menu ringkas je hari ni, request dari anak2 nak mkn mee hailam. Dah byk kali buat dan resepi pun dh ada di sini & sinun. Pe2 pun akak copy paste semula di sini...Kalau teringin nak mkn mee hailam leh try buat dan semoga menepati selera anda..:)
MEE HAILAM AFTER 6AM
Resepi: Sofea@after6am
Bahan-bahan: ( 5 org mkn)
1 bks mee kuning-rendam sekejap dlm air panas & toskan
udang sederhana besar
isi ayam-potong nipis
2 sb lada hitam-tumbuk
2 ulas bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
1 kiub pati ayam
4 sb sos tiram
1 sk kicap pekat mee
1 sb tepung jagung-bancuh dgn sedikit air
garam
sayur2an-ikut le nak letak byk mn
bunga kobis
kailan
carrot
lada capcicum-hijau
1/2 btg saleri
tomato
5-6 biji cili padi-ketuk
Bahan tabur:
Bawang goreng
cili merah
daun sup/daun bawang
cara:
1. Bersihkan udang, ambil kepalanya-rebus dgn 2 cawan air+garam hingga mendidih. Tapis ambil ainya utk jadikan stok.
2. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan ayam, carrot dan stok udang tadi.
3. Bila mendidih masukkan sos tiram, kiub ayam & kicap pekat.
4. kemudian
masukkan udang dan semua sayur2an. kacau hingga mendidih dan masukkan
mee. Tambahkan air panas jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan
tepung jagung, kacau rata dan siap utk dihidang!
Kak Sofea..nmpk myelerakan tgk mee hailam tu...bak mai spinggan dh puji2 ni...hehe
ReplyDeleteSalam Kak Sofea,
ReplyDeletedah lama tak datang sini...sedapnya mee hailam, feveret ni...
dah start masak2 ke pia :)
ReplyDeleteSalam Sofea...
ReplyDeletelama betul mama tak kemari...
tak tahu yg Sofea tak brapa sihat...
mee hailam Sofea nmpk selera betul :P
Sedapnya nampak mee hailam..dah lama tak buat dan makan mee ni..
ReplyDeleteSalam kenal Sofea....mi hailam yg menarik ni, jarang buat.....tp hubby suka.
ReplyDelete