Semasa sakit tempohari, anak2 byk membantu..Ni salah satu resepi yg telah dicuba oleh anak teruna akak, dah 3 kali buat sebab sedap. Akak just tunjuk cara buat gula hangus dan selainnya dia buat sendiri. Dessert yg mudah disediakan terutama bagi anak2 yg baru nak bljr masak..Jom kita lihat resepi dan hasilnya !
Sumber : Rosaliza@myresipi
Sumber : Sofea@after6am
Bahan-bahan:
3 sb gula pasir ( jadikan gula hangus ) * guna 2 sb
4 keping roti putih ~ dicarik2
3 biji telur
2 cawan air suam * ganti dgn 1 tin susu cair
1 @ 3/4 cawan susu pekat manis / krimer * guna 1/2 cawan
Sedikit esen vanila
Tambah sendiri - 1/2 cawan air
Cara:
1. Panaskan pengukus.
2. Masukkan gula ke dalam loyang yg hendak digunakan, jadikan gula hangus dan ketepikan ~ *guna loyang bulat 8"
3. Blendkan roti, telur, susu ,air & vanila. Kemudian tuangkan dalam loyang gula hangus tadi.
4. Kukuslah sehingga masak lebih kurang 30 - 40 minit.
5. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.
wah kak windu sama akak ,sedap ni saya tak terbuat2 lagi
ReplyDeletesalam kenal,
ReplyDeleteenaknyerr kalau dapat rasa puding ni..
Mimi..miss u too, pas ni leh la buat, mmg sedap:)
ReplyDeleteRoha, salam kenal..
ReplyDeletet.kasih krnsudi singgah ;)
sedapnya tgk puding ni kak..saya lum pernah buat yg versi bubuh roti ni.nanti boleh cuba:)
ReplyDeleterajinnya anak teruna...welcome back kak pia..:)
ReplyDeleteSalam ...patutpun lama tak berupdate baru sekarang nampak aktif. Apapun semuga sihat selalu hendaknya.
ReplyDeletesedapnya tengok gmbar tu... nak try lah pasni :))
ReplyDelete