Assalamulaikum..
Memang ramai yg tak pernah tgk skoteng kan?
Akak pun 1st time tgk & buat kuih talam ni...
Skoteng tu anak sedara yg belajar di Melaka tolong belikan..
Rasanya kat Melaka je kot ada..
Tapi kalau nak buat talam ni, tak ada skoteng
boleh gantikan dgn sengkuang cina @ cha cha..
Terima kasih kepada Chef Asma & K.Am..
TALAM SEKOTENG
Resepi : Chef Asma
By : Sofea@after6am
LAPISAN BAWAH
50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)
(*)
150g tepung beras
250ml santan pekat
450ml air
1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)
150g gula castor ( akak letak 120gm)
1tsp garam
CARANYA
Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api
Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata
Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit.
LAPISAN ATAS
150g tepung gandum
300g gula halus (akak letak 270gm)
5/3/2 biji telur
250ml santan pekat
500ml air
1/2 tsp garam
1 ½ tsp perisa rose
CARANYA
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
Tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus selama 30 minit
* Guna Loyang 10x10x2 @3
Sabar ye..Tunggu kuih betul2 sejuk baru potong k....
Ni la rupa skoteng...
wah.. cntik sungguh talam sekoteng dia..! betul tu akak dah lama x de stok skoteng ni, kat jb mmg x de.. mmg bnyk area melaka..
ReplyDeleteKuih talam k.am pun apa kurangnya..T.kasih krn share resepi yg sedap ni..:)
Deletecantiknya kak ,kalau saya buat guna cha cha jela,sbb tak dak skoteng
ReplyDeleteMimi..guna cha2 pun leh juga ;)
Deletewow... nmpak sedap...
ReplyDeleteTq Shapex ;)
Deletecantiknye kuih ttuuu.... tgk je pun dh rase sedap. huhu...
ReplyDeleteTq Miss, try la buat mmg sedap ;)
Deletesalam..
ReplyDeleteteringin buat kuih talam ni, tapi susah nak jumpa sekoteng tu..cantik kuih akak ni
wsalam rohah..x de skoteng leh ganti dgn cha2 @ sengkuang cina.
Deleteas salam kak, zila nak tanya nih skoteng tu ape..hehe..
ReplyDeletewsalam..Norzila, skoteng tu seperti gambar yg akak tunjuk tu, kena rebus dulu sebelum buat kuih talam, rasanya tawar, lembut2 kenyal selepas di rebus.
DeleteSalam Kak ..Aduhhhh suke kaler ia yang lembut memikat tu..pasti sedap ni
ReplyDeletewsalam Sue, tq sudi singgah sini..:)
Delete