KEK CAWAN COKLAT MOCHA WITH KRIM MENTEGA COKLAT
SUMBER : DARI BUKU KEK CAWAN Lynn Hassan
BY : Sofea@after6am
BAHAN-BAHAN:
110 gm mentega @ marjerin
100 gm gula castor ~ letak 80gm
2 biji telur
110 gm tepung naik sendiri
4 sb serbuk koko
1 st perisa mocha ~ letak1/2 st coffe emulco
2 sudu makan susu segar
akak tambah sendiri ~ 1 sb susu pekat
1. Ayak tepung naik sndiri dengan serbuk koko, ketepikan.
2. Pukul mentega dengan gula gula castor hingga sebati. Masukkan telur satu per satu dan perisa mocha. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula campuran tepung tadi selang seli dgn susu segar.
4. Timbang adunan pada kertas cawan bernombor 12 sebanyak 55gm. Bakar pada suhu 170'c selama 23 min.
KRIM MENTEGA COKLAT
BAHAN-BAHAN:
100 m coklat gelap selborne (cair & biarkan sejuk) ~ guna dark choc Beryl's
250 gm mentega ~ akak ganti dgn krimwell
350 gm icing sugar ~ x letak semua, ikut manis.
1. Sediakan gula icing yg telah diayak.
2. Putar mentega hingga gebu dan masukkan gula icing. Putar lagi hingga ringan.
3. Akhir sekali masukkan coklat cair dan kacau rata. Siap utk dideko di atas kek.
No comments:
Post a Comment