KEK PISANG GORENG
Sumber : Khazaini Khalid
By : Sofea@after6am
Bahan-bahan:
250g pisang emas@ lain2 pisang
4 biji telur
3/4 cawan gula castor
2 cwn tepung gandum ~ayak
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonate
1 cwn minyak suam ~guna minyak goreng pisang tadi.
Cara:
1. Pisang digoreng sebiji2 hingga perang gelap, angkat dan lenyek dgn garfu ~ goreng guna api kecil
2. Putar telur dan gula hingga kembang & putih.
3. Kemudian masukkan pisang selang seli dgn tepung, putar hingga sebati.
4. Akhir sekali tuangkan minyak & putar sekejap saja ~ akak kaup balik guna spatula.
5. Tuang dalam acuan dan bakar 160'c -40 min @ sehingga masak.
Tips-selepas masukkan minyak dlm adunan tepung, jgn diputar terlalu lama sbb nanti kek bantat.
Note: lain kali buat kena tambahkan sedikit susu cair , sbb bila dh masak kek ni nampak kering skit..!
wow wis mengodanya kek pisang tu
ReplyDeleteWaaah bestnya...kek pisang goreng lain dari yg lain ni...sedap ni..
ReplyDeletecanner kak pia? memang rasa kek pisang yang cam biasa tu ke? pelik benor kaedahnya tu kan? sedap ye kak
ReplyDeletelaaa....ingat kek ni yang kena goreng. hehehehe
ReplyDeletex perna lg buat kek pisang goreng... nmpk menarik... n pasti sedap kan
ReplyDeleteinteresting la kek pisang ni...selalu buat kek pisang, masuk je sebiji2 tsak pernah goreng...blh try ni...:)
ReplyDeleteok pada semua yg ingin mencuba silakan..dulu akak pun takut gak nak buat, tapi kena try juga..goreng pisang tu dulu..pisang yg ranum pun x pe..pas tu minyak dari gorengan pisang tu boleh digunakan..cuma kalau x cukup 1 cawan boleh tambah minyak lagi dan panaskan sedikit minyak tu..
ReplyDeleteaslmkm...tengah bakar kek pisang goreng ni..hihi..harap2 ok & akn n3kan..kalo tak,...masuk mulut jela..hihi doakan..huhu
ReplyDeletetang minyak tu saya buat gituw le, sbb grg pisang dgn mnyk yg skt kn, tambah mnyk skt lg..
thnks yer
Salam Kak Sofea, pisang tu nanti digoreng tanpa kulit yaaaa...?
ReplyDeleteakhirnya..haha..cantik dan menawan kek tu.kek ni lain psl dia x rase pisang sgt..ni lah rsepi kek pisang yg dijual kat kedai2 klu nk taw.cikgu bgtw lah..hihihi
ReplyDeletewsalam ana..harap2 jadilah kek tu ye! kalau jadi nanti n3 leh la tgk..kalau x jadi jgn marah akak ;)
ReplyDeletewsalam sue...yes, kena buang la kulit pisang tu.:)
ReplyDeleteMENARIK JUGA RESEPI KEK INI YA..!
ReplyDeleteAni..o ye ke, kat kedai jual kek guna resepi mcm ni ye..tqvm :)
ReplyDeletebetul tu, tak cuba tak tau..jd kena la cuba, cek copy resepi ya kak pia...!!!
ReplyDelete