Pages

Nuffnang

Tuesday, April 5, 2011

KEK PISANG GORENG

Assalamualaikum...kek ni utk minum petang semalam, sbb apa nama kek pisang goreng? sbb pisang digoreng terlebih dahulu sebelum dilenyek, pelik juga kan, seram juga nak buat sbb lagi satu kena guna minyak sederhana panas (suam) dlm hati jadi ke tak kek nii..tapi kalau x cuba macamana nak tau jadi ke x?  Actually dh lama simpan resepi ni..kebetulan ada sesikat pisang  kat dapur..so leh la try buat dan lihat la sendiri hasilnya...!


 KEK PISANG GORENG
 Sumber : Khazaini Khalid
 By : Sofea@after6am

Bahan-bahan:

250g pisang emas@ lain2 pisang
4 biji telur
3/4 cawan gula castor
2 cwn tepung gandum ~ayak
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonate
1 cwn minyak suam ~guna minyak goreng pisang tadi.

Cara: 

1. Pisang digoreng sebiji2 hingga perang gelap, angkat dan lenyek dgn garfu ~ goreng guna api kecil
2. Putar telur dan gula hingga kembang & putih.
3. Kemudian masukkan pisang selang seli dgn tepung, putar hingga sebati.
4. Akhir sekali tuangkan minyak  & putar sekejap saja ~ akak kaup balik guna spatula.
5. Tuang dalam acuan dan bakar 160'c -40 min @ sehingga masak.
Tips-selepas masukkan minyak dlm adunan tepung, jgn diputar terlalu lama sbb nanti kek bantat.
Note: lain kali buat kena tambahkan sedikit susu cair , sbb bila dh masak kek ni nampak kering skit..!

15 comments:

  1. wow wis mengodanya kek pisang tu

    ReplyDelete
  2. Waaah bestnya...kek pisang goreng lain dari yg lain ni...sedap ni..

    ReplyDelete
  3. canner kak pia? memang rasa kek pisang yang cam biasa tu ke? pelik benor kaedahnya tu kan? sedap ye kak

    ReplyDelete
  4. laaa....ingat kek ni yang kena goreng. hehehehe

    ReplyDelete
  5. x perna lg buat kek pisang goreng... nmpk menarik... n pasti sedap kan

    ReplyDelete
  6. interesting la kek pisang ni...selalu buat kek pisang, masuk je sebiji2 tsak pernah goreng...blh try ni...:)

    ReplyDelete
  7. ok pada semua yg ingin mencuba silakan..dulu akak pun takut gak nak buat, tapi kena try juga..goreng pisang tu dulu..pisang yg ranum pun x pe..pas tu minyak dari gorengan pisang tu boleh digunakan..cuma kalau x cukup 1 cawan boleh tambah minyak lagi dan panaskan sedikit minyak tu..

    ReplyDelete
  8. aslmkm...tengah bakar kek pisang goreng ni..hihi..harap2 ok & akn n3kan..kalo tak,...masuk mulut jela..hihi doakan..huhu
    tang minyak tu saya buat gituw le, sbb grg pisang dgn mnyk yg skt kn, tambah mnyk skt lg..
    thnks yer

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Sofea, pisang tu nanti digoreng tanpa kulit yaaaa...?

    ReplyDelete
  10. akhirnya..haha..cantik dan menawan kek tu.kek ni lain psl dia x rase pisang sgt..ni lah rsepi kek pisang yg dijual kat kedai2 klu nk taw.cikgu bgtw lah..hihihi

    ReplyDelete
  11. wsalam ana..harap2 jadilah kek tu ye! kalau jadi nanti n3 leh la tgk..kalau x jadi jgn marah akak ;)

    ReplyDelete
  12. wsalam sue...yes, kena buang la kulit pisang tu.:)

    ReplyDelete
  13. Ani..o ye ke, kat kedai jual kek guna resepi mcm ni ye..tqvm :)

    ReplyDelete
  14. betul tu, tak cuba tak tau..jd kena la cuba, cek copy resepi ya kak pia...!!!

    ReplyDelete