Pages

Nuffnang

Thursday, December 15, 2011

SPAGHETTI CARBONARA

Assalamualaikum..Lunch ala2 western pula hari ni..simple tapi sedap, time cuti sekolah ni masak ikut selera anak2, tapi mak bapak pun boleh tumpang sekaki. Senang je nak masak Spaghetti Carbonara coz la ni dh ada sos yg siap , akak guna sos carbonara Prego. Ok lah jom kita tgk resepi yg tersangat mudah ni..:)

SPAGHETTI CARBONARA
BY : Sofea@after6am


Bahan-bahan:
1/2 packet spaghetti
1 tin sos carbonara Prego
3 ulas bawang putih ~ cincang halus
udang, sotong, ayam @ daging
3 sb olive oil
2 biji tomato cerry
1/4 cawan air
garam & serbuk lada hitam secukup rasa

CARA:
1. Rebus spaghetti according to the packet instruction,  Toskan dan renjis2 kan sedikit olive oil utk mengelakkan pasta melekat.
2. Panaskan 3 sb olive oil dan tumis bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan udang dan sotong.
3. Masukkan sos carbonara dan 1/4 cawan air. Kacau hingga mendidih dan masukkan spaghetti. Gaul2 kan hingga spaghetti bersalut dgn sos tadi. Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan tomato cherry dan siap utk dihidang.



Google search ~ Carbonara Sauce

4 comments:

  1. salam sofea...perggghhh sedapnya...

    ReplyDelete
  2. kak pia...saya pun ingat nak masak carbonara ni..nak habiskan stok spageti..tapi malas betul...hehhehe

    akak kuih tu saya guna loyang 10x10 inci..loyang petak..:)

    ReplyDelete
  3. kak Sha..

    mmg ayu pernah guna carbonara sos ni...mmmm mak aiiiii, cooodap!!

    ReplyDelete