Pages

Nuffnang

Monday, December 12, 2011

AMERICAN CHEESE CAKE

Assalamualaikum..Agak bz sikit cuti2 sekolah ni, sampai x sempat nak update blog, ayat yg selalu digunakan bila dh lama x update blog..actully tuan punya blog yg pemalas..hehe , oven pulak buat hal, maklumlah telah sekian lama berkhidmat, sikit je rosak masih boleh digunakan..guna selagi boleh! Alhamdulillah sempat juga siapkan order, nasiblah time membakar kek ni dia x buat hal..coz cheesecake ni x mcm kek2 lain suhu kena betul baru kek jadi elok!

American Cheese Cake
Souce : Majalah saji
Bysofea@after6am 


BAHAN DASAR/ BAWAH:
250 gm biskut marie (hancurkan)
100 gm mentega ( cairkan )


BAHAN KEK :
500 gm cream cheese
250 gm gula kastor
5 biji telur
150 gm krim putar ( putar hingga gebu )
1 biji lemon (ambil jusnya)

Cara-cara:

Utk dasar: Gaul biskut dan mentega cair dan mampatkan dlm acuan kek ( guna acuan spring foam) . Sejukkkan dlm peti sejuk hingga keras.  Utk adunan kek:
  1. Putar cream cheese dgn gula kastor hingga sebati.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul setiap kali telur dimasukkan.
  3. Masukkan jus lemon,kacau rata.
  4. Kemudian masukkan krim putar yang telah dipukul hingga gebu terlebih dahulu.
  5. Tuangkan adunan dlam acuan yg telah diletakkan dasar tadi.
  6. Bakar selama 1 1/2 jam -suhu 150'c secara steam bath. Bila dh masak jgn terus keluarkan, biarkan kek sejuk dlm oven dgn cara merenggangkan pintu oven. 
  7.     





5 comments:

  1. Assalam kak sofea,nmpak sedap ciskek nih,kalo akak post resepi nih awai,leh try resepi nih,coz da wat ciskek gak 2ri lpas..Akak nnti akak free,akak bgi resepi filling utk coklat ya kak,kat acc fb sy ya kak..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..
    Kak guna loyang saiz berapa erk?

    ReplyDelete
  3. as-salam Sofea
    menarik dan cantik dipandang cheese cake ni...

    ReplyDelete
  4. Wsalam, Ana akak dh letak resepi tu kat FB.

    ReplyDelete
  5. wsalam Sam..akak guna acuab saiz 8"

    wsalam Ady Tq

    ReplyDelete