KARI IKAN MASIN DGN NENAS (TUMIS DARAT)
SUMBER : -ummizaihadi-homesweethome-
BY : Sofea@after6am
Bahan:-
8 - 10 keping ikan talang yang dikerat2 ~ akak guna ikan duri
(*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
3 cawan santan pekat
5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
(*boleh juga potong serong nipis2)
1 sudu kecil halba
garam (kalau perlu - seimbangkan rasa ikan masin dulu)
Sendiri tambah :
1 biji terung 2 biji ubi kentang
1/2 btg carrot
1 biji cili hijau
Untuk tumis darat:-
3 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris kecil
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak masak
Cara memasak:-
Bancuh rempah bersama air dan masak atas dapur dengan ikan. Masukkan halba. Masak lebihkurang 10 - 15 minit hingga rempah kari benar2 masak. Masukkan santan dan nenas. Biar nenas agak lembut, tutup api. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis, kacau agak kekuningan dan layu. Tuangkan kesemuanya ke dalam periuk kari ikan tadi. Kacau rata, tutup periuk...Emmm..bila cedok, memang naik bau, buka selera... !
Assalamualaikum..
ReplyDeletelamanya x mkn gulai ikan kering...sedap ni!!!
Selamat hari raya dari E-na Lovely KITCHEN
sedapnya gulai ikan keringg!! tp tun xpenah pulak try kari yg tumis asing nih.. nnti nk try lah.. eh, tunggu habis diet dulu baru blh msk lauk bersantan. hihi
ReplyDeleteAlalallalaaa....akak pulak tengok rasa menjejes air liur ni Sofea....adeeeii.. Lepas2 raya ni mmg sedap kalau pekena lauk camni eks...sure nasi putih berpinggan tambah...hehe, Thanks sudi try resepi ni ya Sofea...harap x serik menyelongkar dpur HSH tu..hehe
ReplyDeleteintai resipi untuk berbuka n sahur......best blog akak ni...i follow n follow me akak......
ReplyDelete