Tetamu sdg menikmati juadah yg dihidangkan...
Sori ye kalau x sedap..:)
Jgn malu2..kalau sedap boleh tambah lagi! :)
Menu biasa2 je..mee kari dan air laici serta biskut2 raya
sumber: Chef Hanieliza
By : Sofea@after6am
Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buang akar ~ rendam dlm air panas sekejap)
Bahan Tabur
Tauhu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
bawang goreng
Limau kasturi/limau nipis
Bahan Kuah:
1/2 kg ayam ...potong kecil
kerang ~ rebus dan ambil isi
1 paket chicken ball @ fish ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam
Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah, kacau hingga pecah minyak
2. Masukkan ayam dan santan, bila dh mendidih masukkan isi kerang, fish cake & fish ball. Perlahankan api dan biarkan kuah mereneh.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan2 tabur.
sedapnya mee kari..
ReplyDeletemasa raya tu puas gak mas makan mee kari..he3
sedapnya...
ReplyDeletela..haji suhaimi rupanya..:)
ReplyDeletenak jugak!!
ReplyDeletesedapnya kak,kak mee balik pulau tu kalau kena kuah tak jadi megrah ka?
ReplyDeletesedap mee kari lama tak makan..:) selamat hari raya
ReplyDelete